Samfund

Sverige og Danmark er de mest klimabekymrede i EU

Danskerne er mere bekymrede for klimaet end for eksempel terror og fattigdom. Det skyldes blandt andet 'Greta Thunberg-effekten', siger ekspert.

Sverige og Danmark ligger henholdsvis nummer ét og to over de befolkninger i Europa, der betragter klimaforandringerne som det mest alvorlige problem, verden står over for lige nu.

Det viser en måling fra Eurobarometer, som Europa-Kommissionen har offentliggjort.

I undersøgelsen er de 28 europæiske befolkninger blevet spurgt, om de enten anser klima, fattigdom og sult, terrorisme eller den økonomiske situation som det mest alvorlige problem netop nu.

Her svarer 47 procent af danskerne, at klimaforandringerne er den største hovedpine.

Dermed overgås danskerne kun af vores svenske naboer, hvor halvdelen af befolkningen svarer ja til spørgsmålet.

Flere danskere bekymrer sig om klimaet

Målingen viser samtidig, at andelen af klimabekymrede danskere er steget markant de seneste to år.

I 2017 var det i en tilsvarende måling 'kun' 29 procent af danskerne, der mente, at klimaforandringerne var det mest alvorlige problem i verden.

Tallene viser, at danskerne virkelig står bag den grønne omstilling, som vi skal lave

Ida Auken, klimaordfører for Radikale Venstre

Hvad er det mest alvorlige problem, som verden står over for lige nu - 28 EU-lande svarer

Fattigdom, sult, mangel på drikkevand: Spanien, Luxembourg, Frankrig, Portugal, Grækenland, Belgien, Kroatien, Slovenien, Cypern, Ungarn, Irland, Slovakiet, Rumænien, Litauen

Klimaforandringer: Sverige, Danmark, Finland, Malta, Tyskland, Storbritannien, Holland, Østrig

International terrorisme: Bulgarien, Tjekkiet, Polen, Estland, Letland

Den økonomiske situation: Italien

Kilde: Special Eurobarometer 490 - Climate Change

Danmark og Sverige ligger generelt langt over niveauet for de øvrige EU-lande, hvor det i gennemsnit er 23 procent, der er mest bekymrede for klimaet.

I 8 ud af de 28 EU-lande ser befolkningen klimaforandringerne som værende vigtigere end fattigdom, økonomi og terror.

Anderledes står det til i 15 europæiske lande, hvor den primære bekymring i befolkningen går på fattigdom, sult og mangel på drikkevand.

'Greta Thunberg-effekten'

Danskernes voksende bekymring for klimaet skyldes blandt andet et stort politisk fokus på problemstillingen de seneste år.

Det siger Jens Hoff, der er professor på Københavns Universitet, til Kommunernes Landsforening.

- I Sverige har man snakket om 'Greta Thunberg-effekten'. Hendes indsats har fået en masse medieomtale og bidraget til en stor debat i Sverige, som også har smittet af på Danmark. Selvom hun siden har været i FN, så er det nok mest i de nordiske lande, at hendes aktion har haft en effekt, lyder det fra Jens Hoff.

Hos Radikale Venstre vækker målingen stor glæde hos partiets klimaordfører, Ida Auken.

Danmark er et rimelig velstående land, og vi bør vise flaget og gå forrest i den grønne omstilling

Sebastian Mernild, professor i klimaforandringer

- Tallene viser, at danskerne virkelig står bag den grønne omstilling, som vi skal gennemføre. Vi kan ikke gøre det uden at have befolkningen med os, så det er altafgørende, at der er en stor forståelse for, at tingene nu skal laves om, siger Ida Auken til TV 2.

Målingen viser også, at den danske befolkning i stor stil handler på deres bekymring for klimaet.

75 procent har svaret ja til, at de i løbet af det seneste halve år har gjort en indsats for at bekæmpe klimaforandringerne. Det fremgår dog ikke, hvad danskerne konkret har gjort for at bekæmpe disse.

Danmark skal gå forrest for klimaet

Sebastian Mernild er professor i klimaforandringer og en af Danmarks førende forskere på området.

Han mener også, at det er vigtigt at have befolkningens velvilje til at sætte klima øverst på dagsordenen.

- Det er et faktum, at klimaforandringerne er menneskeskabte. Men den gode nyhed er, at vi kan gøre noget ved det, siger Sebastian Mernild til TV 2.

Selvom Danmark er en lille spiller i det globale CO2-regnskab, mener professoren alligevel, at vi herhjemme bør iklæde os en klimaførertrøje.

- Danmark er et rimelig velstående land, og vi bør vise flaget og gå forrest i den grønne omstilling - for det fører også arbejdspladser og økonomisk vækst med sig, siger Sebastian Mernild.

Han mener, at danskernes store klimabekymring sammenlignet med de andre EU-lande kan forklares med den grundlæggende forskel på vores samfund.

- I nogle lande står man med nogle samfundsmæssige problemer, som vi ikke har i Danmark og Sverige. Steder, hvor man har problemer med at få mad i maven, handler det mere om overlevelse og miljømæssige forhold end direkte om klimaforandringer, forklarer Sebastian Mernild til Kommunernes Landsforening.