Samfund

Succesforfatter modtager Menneskerettighedsprisen 2019

Sara Omar modtager prisen for sin kamp for børns og undertrykte kvinders rettigheder.

Romanforfatteren og menneskerettighedsforkæmperen Sara Omar vinder Menneskerettighedsprisen 2019.

Dermed høster den dansk-kurdiske forfatter endnu en gang anerkendelse for at sætte fokus på udsatte mennesker - ikke mindst kvinder og børn.

I motivationen for at give den 33-årige succesforfatter prisen siger Rådet for Menneskerettigheder:

- Sara Omar har med stort personligt mod været med til at sætte fokus på nogle af vores mest udsatte medborgere – nemlig kvinder og børn, der udsættes for eller har været udsat for psykisk og fysisk vold, siger Trine Christensen, formand for Rådet for Menneskerettigheder.

Sara Omar fik sit gennembrud i den brede offentlighed, da hun i 2017 udgav romanen 'Dødevaskeren', der blandt andet beskriver kvindeundertrykkelse, social kontrol, æresdrab og "en muslimsk kvindefornedrende voldskultur".

Opgør med tabubelagt religion

Det er ikke mindst Sara Omars opgør med en tabubelagt religion, som har gjort hende til en både respekteret og kontroversiel stemme. Men det har også været medvirkende årsag til at bane vej for Menneskerettighedsprisen.

- Sara Omars kamp for ligestilling er vigtig, fordi den handler om at understrege, at ingen skal leve med social kontrol, og at det virker at bryde tabuet. Selvom Sara Omars kamp kun lige er begyndt, har hendes arbejde allerede haft stor indvirkning, ikke kun på den offentlige debat, lyder det fra Trine Christensen.

Selv siger Sara Omar om sin kamp for ikke mindst sine muslimske medsøstre:

- Kvinderne i islam skal have en plads, som vi ikke har i dag. Pigebørn i islam skal have en plads. Og den plads skal vi kvinder selv tage. Vi kan ikke bede mænd om at give os vores frihed, vi skal forstå, at vores frihed er vores ret, sagde hun for to år siden i et interview til Politiken.

Sara Omar er i disse dage højaktuel med 'Skyggedanseren', der tematisk ligger i forlængelse af hendes opsigtsvækkende debutroman.