Samfund

Regeringen tager statsborgerskab fra to IS-støtter

En 25-årig vil klage over afgørelse, siger hans advokat.

Regeringen har taget det danske statsborgerskab fra to danske IS-støtter.

Det oplyser udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til TV 2. Og der kan være flere fratagelser på vej.

- Der er i alt fire sager, hvoraf de to har fået frataget deres statsborgerskab, og der er to, der stadigvæk er i gang med at blive sagsbehandlet, siger ministeren.

Det er første gang, Danmark inddrager danske pas med hjælp fra en omstridt hastelov om fratagelse af statsborgerskab fra fremmedkrigere, der 24. oktober blev vedtaget af et flertal i Folketinget.

Der er tale om to sager, hvor personer med dobbelt statsborgerskab har fået inddraget det danske.

Klager over afgørelse

Forsvarsadvokat Mette Grith Stage har allerede bekræftet, at en af hendes klienter har fået frataget sit statsborgerskab. Hun fik beskeden mandag og overbragte den straks til sin klient. Han har fire uger til at klage over afgørelsen, og det vil han ifølge sin advokat gøre.

- Der har ikke været nogen rettergang indtil videre. Min klient er blevet frataget sit danske statsborgerskab, sin borgerlige rettighed, ved en ren skrivebordsbeslutning. Nu har vi fire uger til at indbringe det for retten, og det har min klient og jeg selvfølgelig tænkt os at gøre, siger Mette Grith Stage til TV 2.

Ifølge Berlingske er det en 25-årig mand, der er opvokset på den københavnske vestegn og er efterlyst af dansk politi for terrorisme. Avisen kalder ham 'SK', da han er omfattet af navneforbud.

Manden blev i 2016 varetægtsfængslet in absentia for terrorisme ved at lade sig hverve til Islamisk Stat, skriver avisen.

Tilfreds minister

Mattias Tesfaye siger, at han ikke kan oplyse detaljer om de enkelte sager. Men han siger, at han ser frem til at få den første sag afprøvet ved domstolene, og at han er tilfreds med, at loven nu er trådt i kraft.

- Selvom det er få mennesker, vi taler om, så kan det være vigtigt for Danmarks sikkerhed, at vi træffer de her afgørelser. Det er derfor, vi har bedt om, at Folketinget hastebehandler loven, og det har betydet meget for mig, at vi er kommet hurtigt i gang, siger ministeren.