Samfund

Maleri trukket fra auktion i sidste øjeblik

Billedet 'Karin Larsson ved bordet' skulle sælges ved Bruun-Rasmussen tirsdag eftermiddag. Nu er det udgået. Bruun-Rasmussen

Kunstværket forsvandt fra et svensk museum i 80’erne.

Tirsdag omkring klokken 16.20 skulle hammeren være faldet over et maleri af den berømte svenske kunstner Carl Larsson hos auktionshuset Bruun-Rasmussen.

Billedet forestiller kunstnerens kone, som skræller æbler, og er vurderet til en halv million kroner. Hos Bruun-Rasmussen fremgår billedet under titlen ’Karin Larsson ved bordet’.

Nu er maleriet blevet trukket fra auktionen i sidste øjeblik, skriver Politiken.

Årsagen er, at værket i slutningen af 1980’erne blev stjålet fra Norrköpings kunstmuseum i Sverige, hvortil det blev skænket i 1920.

Bruun-Rasmussen har været bekendt med sagen, men har først valgt at trække salget, nu hvor kontroversen kommer frem i medierne. Billedets nuværende ejer er juridisk set ejer af billedet, men museet holder på, at de stadig er de moralsk retmæssige ejere.

- Vi har været bekendt med billedets historik, men var af den opfattelse, at polemikken omkring det var afsluttet. I 2017 har det været udbudt på auktion i Norge uden nogen form for indsigelser eller problemer i det hele taget.

- Derfor troede vi, at den følelsesmæssige sag var afsluttet, og derfor mente vi ikke, at det var en historik, som nødvendigvis skulle nævnes, siger Kasper Nielsen, vurderings- og salgsdirektør ved Bruun-Rasmussen til Politiken.