Samfund

Hammershøi-maleri solgt som det dyreste nogensinde i Danmark

Maleriet var vurderet til 20-30 millioner kroner, men det viste sig at være for lavt sat.

Et maleri af Vilhelm Hammershøi er netop blevet solgt på auktion for 31,5 millioner kroner.

Det slår dermed rekorden for det dyreste maleri solgt i Danmark.

Maleriet 'Interiør fra Strandgade 30' er malet i år 1900 og forestiller malerens kone Ida, der står og læser i ægteparrets hjem på Christianshavn i København. Det har været ejet af private i over 100 år.

- Det er et af de mest ikoniske motiver, hvor alt, som er mest Hammershøi’sk, er repræsenteret. Et maleri af denne kaliber og med denne vurdering er sjældent, siger Julie Arendse Voss, der er afdelingsleder i Bruun Rasmussens Kunstauktioner.

- Værket er i høj kurs, fordi det er et af hans bedste værker. Kunstnere maler alt fra mesterværker og til dårlige værker. Og dette er et mesterværk. Så interesserer man sig for Hammershøi og denne tidsperiode, er maleriet et must at eje, siger hun.

Udenlandske rekorder

På internationale auktioner har Hammershøi allerede slået alle rekorder for danske malerier.

I december 2017 satte salget af 'Interiør med kvinde med klaver, Strandgade 30' fra 1901 verdensrekord for et dansk maleri solgt på auktion.

Maleriet blev solgt for 39,5 millioner kroner på en auktion hos Sotheby's i New York, hvilket var mere end dobbelt så meget, som vurderingen lød på.

Rekorden, som Hammershøi-maleriet tirsdag har slået, har indtil nu tilhørt et maleri lavet af Edvard Munch fra 1891 med titlen 'La Promenade des Anglais'.

Det blev i 2006 solgt for 6,9 millioner kroner.

- Det her er en stor dag for os. Det er en markant forbedring af vores tidligere rekord på højeste hammerslag, så vi er ovenud tilfredse, siger Kasper Nielsen, vurderings- og salgsdirektør i Bruun Rasmussen, til TV 2.

Solgt til anonym udlænding

Sælgeren af maleriet ved tirsdagens auktion er anonym og købte selv maleriet i 1976 i Kunsthallen til ukendt pris.

Bruun Rasmussen oplyser, at maleriet er blevet solgt til en udenlandsk køber.

Køberen slipper ikke med at betale de 31,5 millioner kroner, som hammerslaget lød på. Vedkommende skal også betale et salær til Bruun Rasmussen.

Af Bruun Rasmussen hjemmeside fremgår det, at der lægges 30 procent af hammerslagsprisen til, som dækker salær og moms af salæret.

Det svarer til en ekstra omkostning på cirka 9,5 millioner kroner, så den samlede pris for køber er nærmere 40 millioner kroner.