Samfund

14 dage gammelt æble ikke rørt af fugle: - Jeg kommer aldrig til at spise de æbler

Hvordan kan et æble ligge ude i 14 dage uden at blive rørt, spørger fotografen. Eksperterne giver deres bud.

Et fotografi af to æbler. Et, der er gnavet godt igennem af fugle, og et andet, der stadig ligger skinnende, som var det helt friskt.

Jeg kommer aldrig til at spise de æbler

Mette Hofstedt, som har delt billedet af æblerne

Det lyder ikke umiddelbart som et viralt opslag på Facebook med mere end 21.000 delinger, men ikke desto mindre er det netop, hvad det er.

Billedet er resultatet af et spontant forsøg i Mette Hofstedts have i den lille sønderjyske by Ustrup - og forskellen på de to æbler er nøglen til den store opmærksomhed:

Det spiste æble er nemlig usprøjtet og har kun ligget ude en enkelt dag, mens det uberørte, som er af mærket Pink Lady, er dyrket konventionelt med brug af sprøjtemidler. Fuglene har holdt sig væk fra det i næsten 14 dage.

- Det er meget tankevækkende, slutter hun sit opslag fra søndag.

Det var Mette Hofstedts ven, der delte hendes opslag offentligt. Mere end 7000 har reageret tirsdag eftermiddag:

Forsøg opstod spontant

Et stykke frisk frugt burde gøre fuglene ellevilde i efterårskulden, var Mette Hofstedts tanke, da hun smed det karakteristiske pink æble ud på sin grund "langt ude på bøh-landet, hvor der normalt er masser af fugle, insekter og mus", fortæller hun.

- Det var, da der var gået en uge, at jeg begyndte at undre mig. Der var ikke sket noget. "Det var satans," tænkte jeg og tog det op og kiggede nærmere på det, siger hun og tilføjer, at æblerne allerede havde overskredet sidste salgsdato, da hun købte dem.

Den var god nok. Ikke en skramme.

Få dage senere købte hun nogle usprøjtede æbler direkte fra en gårdbutik ved en æbleplantage, og sådan opstod ideen til det lille hjemmeforsøg, hvor hun lagde det ud ved siden af det andet.

Nogle af de æbler, jeg har haft, har ligget uberørt i næsten en måned

Morten D.D. Hansen, biolog

Men kan det være rigtigt, at fuglene har holdt sig fra æblet, fordi det er sprøjtet?

Det viser tallene: Så mange sprøjtemiddel-rester indeholder danske og udenlandske æbler

DTU tester løbende frugt, der bliver solgt i Danmark, og dermed ved man, at udenlandske æbler betydeligt oftere indeholder rester fra sprøjtemidler end danske.

I år blev der i 71 procent af æblerne fra udlandet fundet rester af pesticider, mens det kun gjaldt 30 procent af de danske æbler.

Dog er mængderne så små, at de ikke udgør en sundhedsrisiko, lyder det i en officiel rapport, som har undersøgt frugt og grønt i danske butikker mellem 2012 og 2017. 

Man kan mindske sit indtag af pesticidrester ved at spise økologiske og danske grøntsager.

Kilde: DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen

Biolog bekræfter fænomen

Det spørgsmål er svært at svare entydigt på, lyder det fra biolog og museumsinspektør på Naturhistorisk Museum i Aarhus Morten D.D. Hansen.

- Det er mærkeligt, at det er sådan. Men jeg kan sige så meget, at jeg også selv har oplevet det mange gange. Nogle af de æbler, jeg har haft, har ligget uberørt i næsten en måned, siger han.

Men hvorvidt det er på grund af sprøjtegiftene, fuglene bliver væk, stiller han sig kritisk overfor:

- Vi ved det simpelthen ikke, for der er, så vidt jeg ved, ingen, der har påvist eller undersøgt, hvilke præferencer fuglene har. Vi ved ikke, om det er særlige sprøjtegifte, overfladebehandling, æblesorten eller farven, fuglene undgår. Det kan vi ikke sige, slår han fast.

Han har selv fodret fuglene i sin have med danske konventionelle æbler, som altså også er sprøjtet, men som de glædeligt har gnasket i sig, fortæller han.

Mange spørger til det samme

Ved Dansk Ornitologisk Forening har de også de seneste år fået mange henvendelser om, at havens fugle efterlader nogle æbler, men spiser andre.

- Jeg vil sige, at jeg er skeptisk overfor teorien, siger biolog Knud Flensted fra foreningen og erklærer sig enig i, at det er umuligt at konkludere en årsag, når der ikke findes større undersøgelser om emnet.

Selvom Mette Hofstedt ikke umiddelbart kan få svar på, hvorfor dyrene i hendes have efterlod nogle af æblerne, er hun ikke i tvivl om, hvordan hun selv reagerer på resultatet:

- Jeg kommer aldrig til at spise de æbler. Jeg synes, at jeg er blevet bekræftet i mine tanker om, at der er noget lusket ved dem, siger hun.