Halvdelen af danskerne har ikke tillid til Skat
En ny Megafon-måling viser, at det først og fremmest er mænd og de ældre, der har lav tillid til Skat.
Skandaler om udbytteskat, kaos i styrelserne og fejl i årsopgørelser.
Mange sager har martret Skat i de seneste år, hvilket nu koster på tilliden til myndigheden.
En ny Megafon-måling lavet for TV 2 og Politiken viser, at halvdelen af danskerne (50 procent, red.) har "lille eller meget lille tillid" til Skat.
Kun 18 procent svarer, at de har "stor eller meget stor tillid" til Skat.
De tal er ikke rar læsning for formanden for Dansk Told og Skatteforbund, Jørn Rise. Men de er forståelige, siger han.
- Man bliver ked af det, når man ser sådanne tal. Men det er forståeligt, når der har været så mange negative sager i medierne, siger han og slår fast:
- Jeg tror, vi skal betragte denne måling som et nulpunkt og så håbe på, at det kun går fremad fra nu af.
Mænd uden tillid til systemet
Der har været mange negative sager med Skat i centrum
Udenlandske svindlere, der trækker udbytteskat ud af det danske system og forhandler aftaler med myndighederne om straffrihed og andre gunstige vilkår, er noget af det, der pirker til retfærdighedsfølelsen blandt befolkningen.
- Vi har den samme følelse som befolkningen. Vi har den tilgang, at alle skal betale sit. Så når sådan noget sker, så forstår jeg godt, at nogle siger, at en bøde burde man ikke slippe for. Det er ikke rimeligt, siger Jørn Rise.
Meningsmålingen fra Megafon viser desuden, at det i højere grad er mænd end kvinder, der har mindre tillid til Skat.
55 procent mænd svarer, at de har "lille eller meget lille tillid" til Skat, mens tallet for kvinder er 45 procent.
Samtidig har de unge mere tillid til Skat end de ældre. Blandt de unge er det kun 37 procent, der har "lille eller meget lille tillid" til Skat, mens det for folk over 70 år er 63 procent og for borgere i 60’erne er 61 procent.
Jørn Rise mener, at det vil tage mange år for Skat at få befolkningen tilbage i et tillidsforhold. Og det kræver desuden, at politikerne tager et ansvar, mener han.
- Det vil tage lang tid. Vi har flyttet rundt på 2000 medarbejdere, og vi har fået 2000 nye medarbejdere, der skal have de rigtige kompetencer. Problemet er bare, at jeg tror, at den danske befolkning gerne vil have, at det går hurtigt, siger Jørn Rise.
- Det kræver også, at politikerne træder til og laver en langsigtet og bred aftale om skattelovgivningen, som i sin nuværende form er et rodet "kludetæppe". Politikerne må lave nogle ændringer, der kan gøre lovgivningen enklere, siger Rise.