Samfund

Pigespejdere dropper alle mærker på tøjet

Som det første danske spejderkorps dropper De Grønne Pigespejdere nu spejdermærker på tøjet og skjorte.

Dårlig pasform og uegnet til spejderarbejde.

Sådan har nogle medlemmer af De Grønne Pigespejdere betegnet de karakteristiske skjorter med spejdermærker, som spejderpigerne har gået med gennem 25 år.

Nu tager De Grønne Pigespejdere konsekvensen af det - som det første spejderkorps i Danmark dropper korpset nu skjorterne og de karakteristiske spejdermærker.

- Vi har haft skjorterne gennem de seneste 25 år, og de har været genstand for en del diskussion. Pasformen er dårlig, og den er upraktisk i forhold til spejderarbejde, har folk sagt. Så da vi også nåede dertil, at vi var ved at løbe tør for stof til skjorten, overvejede vi, hvad det er, vi fremover gerne vil signalere. Og vi vil gerne vise, at vi er for alle piger, siger Cathrine Støvring Preussler, formand for De Grønne Pigespejdere, til TV 2.

- Med den her beslutning vil vi åbne vores fællesskab for endnu flere piger. Du skal mærke, at du er velkommen og en del af fællesskabet fra første møde, siger hun i en pressemeddelelse på De Grønne Pigespejderes hjemmeside.

Ungdomsforsker bakker op

Det synspunkt bakkes op af en ungdomsforsker.

- Det med at have en ren spejdertrøje uden mærker er langt mere inkluderende. Når jeg kommer som helt ny spejder, så vil jeg gerne være en del af fællesskabet med det samme, siger Søren Østergaard, ph.d. og leder af Center for Ungdomsstudier på Frederiksberg.

Afstemning

Er det en god idé at droppe spejdermærkerne på tøjet?

- Der er også signalværdi i en præstationskultur for særligt pigerne. Spejder skal være et frikvarter ind i en kultur, hvor man hele tiden skal præstere. Når man fjerner de individuelle præstationer fra tøjet, understreger man også over for pigerne, at det her er et frikvarter, siger han.

Pigerne vil dog stadig få mærker som tegn, der vidner om de færdigheder, de har lært som spejdere - men de skal ikke sidde på tøjet.

- Vores pigespejderidentitet sidder i hjertet og ikke i et stykke tøj. Det er måden, vi spiller hinanden gode på, det er vores tro på hinanden, og det er de ting, vi sammen skaber. De snakke bliver vi jo ved med at have med vores spejdere, siger Kirstine Knudsen, der er spejderleder for De Grønne Pigespejdere i Hasle-Møllevang.

Skjorterne vil i praksis blive udfaset og afløst af nye, grønne trøjer.

- Det er vores håb, at alle vores spejderledere og spejdere vil følge trop, fordi de også kan se, at det giver god mening, at vi skifter til en mere uformel beklædning, der er i tråd med, hvordan vi laver aktiviteter. Men vi er jo heller ikke et forbudskorps, så vi kommer ikke til at pege fingre, hvis en leder eller to holder fast i den gamle uniform lidt endnu, siger Cathrine Støvring Preussler.

De Grønne Pigespejdere har 4000 medlemmer.