Efterårsregn slår rekord - i ny jysk by er man glade for regnen

I samarbejde med TV 2 Østjylland

I Nye skal regnvandet bruges i toiletter og vaskemaskiner, så beboerne kan spare på grundvandet.

Efteråret har været vådt udover det sædvanlige, og flere steder står hele områder under vand. Men det er ikke i alle danske byer, regnen er en ubuden gæst.

I Nye nord for Aarhus tager man derimod gladelig imod de store nedbørsmængder.

Huse, veje og kloakker er nemlig bygget til at klare netop det, fortæller Carsten Fjorback, udviklingschef for klimatilpasning og byudvikling i COWI, der rådgiver under projektet.

- Man har haft ambitionen om at skabe en by, der kigger på bæredygtighed i fremtiden, og der har man set regn som en ressource og værdi, som skal udnyttes. I Nye er man faktisk glad for, at det regner - så er der endnu mere vand, man kan genbruge, siger han.

Regnvand i toilettet

Byen Nye er stadig under opførelse, men indtil videre bor der knap 100 mennesker. Men tanken er, at den i fremtiden skal vokse sig lige så stor som Skanderborg med 15.000 indbyggere.

Og regnvandet skal altså gerne komme de mange kommende husstande til gode. Det sker ved, at det bliver samlet i søer inde midt i boligbyggeriet, der samtidig skal forhindre, at beboerne i Nye får deres huse og grønne arealer oversvømmet i fremtiden.

En regnvandsø i Nye, der skal hjælpe med at spare på grundvandet.
En regnvandsø i Nye, der skal hjælpe med at spare på grundvandet. Foto: TV 2 Østjylland.

Vandet fra regnvandssøerne kommer ind forbi Aarhus Vand, hvor det bliver renset til en kvalitet, så det kan pumpes tilbage i toiletterne og bruges til tøjvask. Dermed sparer byen 40 procent på forbruget af grundvandet, fortæller udviklingschefen.

330 mælkekartoner

Det er især de seneste fire måneder, der har leveret store mængder regn til Nyes regnvandssøer og resten af landet.

Fredag slog efteråret 2019 rekorden som det vådeste i dansk vejrhistorie, da der var faldet 328 millimeter regn. Og det er rigtig, rigtig meget, lyder det fra TV 2s meteorolog Sebastian Pelt.

De mange millimeter regn betyder, at der på hver eneste kvadratmeter i hele Danmark er faldet det, der svarer til 330 mælkekartoner vand.

- Så det er rigtig store mængder, og det er derfor, jorden ikke kan klare mere nu, siger meteorologen.

Det har skabt alvorlige oversvømmelser mange steder. Områderne omkring de store jyske åer har været hårdt ramt. Blandt andet Gudenåen og Storå, hvor tilstødende arealer har stået under vand, og huse tæt på åerne også har været udsat.

Vil inspirere andre

Derfor mener Carsten Fjordback også, at det er nødvendigt at lave intelligente byløsninger, der i stedet for at blive oversvømmet kan drage nytte af det ændrede klima.

- Vand er generelt en stor udfordning. Vi ser heldigvis flere og flere byudviklingsprojekter, hvor det er tænkt ind. Men desværre ser vi også meget infrastruktur og byudvikling, hvor man stadig gør, som man gjorde for år tilbage, siger han.

Men udviklingschefen håber, at den østjyske by kan være med til at inspirere andre byer verden over, der også oplever problemer med vand.

- Vand er et stort problem mange steder i verden, så jeg tror, eksemplet her i Nye kan eksporteres, siger Carsten Fjorback.