Samfund

Forældreløs dansk baby hentet ud af Syrien

Drengens mor blev dræbt i et luftangreb mod Islamisk Stats sidste bastion i marts. Underernæring har været ved at koste ham livet.

En knap et år gammel dreng, der har opholdt sig i al-Hol-lejren i Syrien, er onsdag blevet overleveret til de danske myndigheder.

Det kan TV 2 og Weekendavisen nu fortælle. Udenrigsministeriet bekræfter dette i en pressemeddelelse.

Drengen er søn af en afdød dansk-somalisk kvinde, der i 2015 rejste til Syrien.

Evakueringen sker efter længere tids forhandlinger mellem de syriske kurdere og de danske myndigheder. På Twitter bekræfter formanden for udenrigskommissionen i det kurdiske selvstyre, Dr. Abdulkarim Omar, forløbet:

- I går overleverede vi en dansk forældreløs baby fra IS-familier til en delegation fra Udenrigsministeriet i henhold til et officielt repatrieringsdokument underskrevet af selvstyret og Danmarks regering, skriver han på Twitter.

Det er første gang, at et forældreløst barn af en person med tilknytning til Islamisk Stat hentes direkte hjem til Danmark.

Mor dræbt i bombeangreb

TV 2 og Weekendavisen har igennem længere tid fulgt den 11 måneder gamle drengs familie, der bor i Danmark.

Familien oplyser, at drengen siden sin mors død i det tidlige forår har boet i den kurdisk-kontrollerede al-Hol-lejr i det nordøstlige Syrien, hvor omkring 10.000 udenlandske kvinder og børn, som menes at have været en del af Islamisk Stat, bor.

Moren til barnet, en 23-årig dansk-somalisk kvinde, blev ifølge TV 2s og Weekendavisens oplysninger dræbt under et luftangreb i marts i den dengang IS-kontrollerede by Baghouz, der ansås som den sidste bastion i terrororganisationens selvudnævnte kalifat.

Barnets far skulle ifølge TV 2s og Weekendavisens oplysninger også være blevet dræbt i Syrien.

Tre andre danske børn hentet ud af Syrien

Først troede familien, der blandt andet består af barnets morfar, mormor og flere onkler og mostre, at barnet blev dræbt i samme angreb som sin mor.

To måneder efter - i maj - fik de dog den overraskende melding, at deres barnebarn og nevø var i live, og at han var i kurdisk varetægt.

Siden har familien i samarbejde med danske myndigheder forsøgt at få drengen til Danmark. Tyrkiets offensiv mod de kurdiske styrker i det nordøstlige Syrien og den generelt usikre situation i området har dog betydet, at evakueringen flere gange er blevet udskudt.

I september oplyste Udenrigsministeriet, at der befinder sig 30 børn i alderen 0-14 år med tilknytning til Danmark i de kurdisk-kontrollerede fangelejre i Syrien.

I juni blev to dansk-franske børn sammen med en gruppe på i alt 12 børn hentet ud af Syrien og bragt til Frankrig. Også en hårdt såret 13-årig dansk statsborger blev evakueret til et tredjeland i samme måned.

Dansk Syrienkriger ankom i sidste uge

I sidste uge blev den 28-årige danske statsborger og Syrienkriger Ahmad Salem el-Haj anholdt i Københavns Lufthavn efter at være blevet udleveret fra Tyrkiet.

Ahmad Salem el-Haj rejste til Syrien i 2013, hvorfra han blandt andet optræder i en video sammen med tre andre islamister fra gruppen Kaldet til Islam.

I videoen skyder mændene til måls efter billeder af blandt andre forfatteren Lars Hedegaard, tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen og den konservative politiker Naser Khader.

Manden er sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 114 om terrorisme og straffelovens paragraf 136 om at tilskynde til en forbrydelse og er varetægtsfængslet i foreløbigt 27 dage.