Samfund

Forældreløs dansk baby er ankommet til Danmark - forenet med familien

Det er første gang, at et forældreløst barn af en person med tilknytning til Islamisk Stat hentes hjem til Danmark.

En 11 måneder gammel dreng, der har opholdt sig i al-Hol-lejren i Syrien, er onsdag formiddag landet i Danmark.

Det erfarer TV 2, der var med, da drengen blev overleveret til sin familie, og videre med på flyet til Danmark.

Drengen er søn af en afdød dansk-somalisk kvinde, der i 2015 rejste til Syrien.

Evakueringen sker efter længere tids forhandlinger mellem de syriske kurdere og de danske myndigheder.

Spændt moster før forening med nevø

TV 2 og Weekendavisen har igennem længere tid fulgt den 11 måneder gamle drengs familie, der bor i Danmark.

Drengens morfar og moster var taget ned for at hente ham sammen med de danske myndigheder i den kurdisk-kontrollerede al-Hol-lejr, hvor omkring 10.000 udenlandske kvinder og børn, som menes at have været en del af Islamisk Stat, bor.

Familien havde givet lov til, at TV 2 også var med på turen. Det var en spændt moster, der talte med TV 2 i flyet under rejsen derned.

- Jeg tror ikke, jeg kommer til at sove. Jeg har ikke sovet hele natten. Jeg er meget spændt, og jeg glæder mig rigtig meget, sagde mosteren.

- Jeg har købt tøj og legetøj, og jeg har noget mad, for vi ved jo ikke, hvor meget han har. Det er koldt i Danmark, og vi vil jo ikke have, at han bliver syg. Så vi har taget en flyverdragt med til ham, fortalte hun.

Familien ønsker at være anonyme af hensyn til deres og barnets sikkerhed.

Det er første gang, at et forældreløst barn af en person med tilknytning til Islamisk Stat hentes direkte hjem til Danmark.

Mor og far dræbt

Familien oplyser, at drengen siden sin mors død i det tidlige forår har boet i al-Hol-lejr i det nordøstlige Syrien.

Moren til barnet, en 23-årig dansk-somalisk kvinde, blev ifølge TV 2s og Weekendavisens oplysninger dræbt under et luftangreb i marts i den dengang IS-kontrollerede by Baghouz, der ansås som den sidste bastion i terrororganisationens selvudnævnte kalifat.

Barnets far skulle ifølge TV 2s og Weekendavisens oplysninger også være blevet dræbt i Syrien.

Det er første gang, at et forældreløst barn af en person med tilknytning til Islamisk Stat hentes direkte hjem til Danmark.

En lang proces for at få barnet hjem

Efter ankomsten til Danmark fortalte TV 2s journalist Natascha Rée Mikkelsen, der var med på turen, at det var en glad familie, der blev forenet med deres barnebarn og nevø.

- Det var meget rørende, for de har ventet på at få lov til at møde ham og har i lang tid ikke vidst, hvad der skulle ske, siger hun.

Da barnets mor blev dræbt i Syrien, troede familien også, at barnet omkom. To måneder senere fik de dog et overraskende opkald fra al-Hol-lejren. Spædbarnet havde overlevet angrebet.

- Det var kæmpe stort, og så skulle der tages dna-test, og de har været igennem en lang proces, hvor de har forsøgt at få ham ud af al-Hol-lejren, hvor han har opholdt sig, siden han blev fundet på et hospital i det område, fortæller Natascha Rée Mikkelsen.

Bedsteforældre har fået forældremyndighed

Forholdene i al-Hol-lejren er ifølge FN og andre nødhjælpsorganisationer så dårlige, at kvinder og børn næsten dagligt dør af underernæring, influenza, infektioner og andre lidelser.

Også den forældreløse danske baby har været tæt på at omkomme i lejren, oplyser familien, der løbende har fulgt med i hans liv via kontakt til de kvinder i lejren, der passede på ham.

Da drengen i juni var syv måneder gammel, fortalte et familiemedlem til Weekendavisen, at han var ekstremt undervægtig og havde været hasteindlagt fire gange.

Drengens bedsteforældre har ifølge TV 2 og Weekendavisens oplysninger fået forældremyndigheden.