GO'

Politikere modtager penisbilleder: - Jeg kan ikke fortælle det hele til min mand

Her ses de billeder Mona Juul fik tilsendt via messenger. Privatfoto

Folketingsmedlemmerne Sofie Carsten Nielsen (R) og Mona Juul (K) reagerer forskelligt på de penisbilleder og beskeder, de modtager.

Et foto af en afklædt mand i næsten fuld figur efterfulgt af et foto af hans erigerede penis.

Det var det syn, der mødte folketingspolitiker for Det Konservative Folkeparti Mona Juul, da hun for cirka en måned siden åbnede sin messenger.

Hun sad midt i morgenmaden sammen med sin kæreste gennem 30 år, da beskeden tikkede ind.

Det var irriterende og frustrerende, men Mona Juul fik ikke et chok, da hun åbnede telefonen og så billederne.

For hun er blevet vant til de såkaldte dickpics, fortæller hun i ’Go’ aften LIVE’.

- Det eneste, man kan blive rigtig chokeret over, er, at flere af dem jo er helt offentlige. Altså jeg har fået flere på Messenger, hvor man kan se, hvem det er. Jeg kan gå ind på deres profil og se, at de har børn, siger Mona Juul.

Og hun er langtfra den eneste folketingspolitiker, der modtager seksuelle beskeder.

Ifølge en undersøgelse fra Epinion, lavet på vegne af Institut for Menneskerettigheder i 2019, havde 21 procent af 121 adspurgte kvindelige folketingskandidater oplevet seksuel chikane i form af kommentarer og beskeder på sociale medier ved det seneste folketingsvalg.

Mona Juul (K).

"Jeg kan ikke fortælle det hele til min mand"

Mona Juul er blot en af mange folketingspolitikere, der står frem med historier om chikane.

For Sofie Carsten Nielsen, der er næstformand i Radikale Venstre og forhenværende minister, er de seksuelle beskeder, kommentarer og opkald nærmest blevet hverdagskost.

Hun begyndte at modtage dem samme år, som hun blev valgt ind i folketinget, fortæller hun i 'Go' aften LIVE'.

- Da jeg i 2011 kom ind som ligestillings- og EU-ordfører, var det noget, der splittede. Der var mænd, der flegnede fuldstændig ud, siger Sofie Carsten Nielsen, der i årene efter modtog mange trusler, seksuelle beskeder og opkald.

Så mange, at hun til sidst måtte ændre sit nummer, fordi det blev for voldsomt.

Sofie Carsten Nielsen fra det Radikale Venstre.

Sofie Carsten Nielsen ønsker ikke at dele de billeder eller ordlyden af de beskeder, hun modtager, for hun vil ikke at give afsenderne den tilfredsstillelse.

Jeg kan ikke fortælle det hele til min mand og slet ikke mine børn

Sofie Carsten Nielsen, næstformand i Radikale Venstre

Politikeren fortæller dog, at hun ugentligt modtager alt fra penisbilleder til seksuelle beskeder, opkald og døds- eller voldtægtstrusler.

Sofie Carsten Nielsen har valgt at fortælle sine to børn på henholdvis 10 og 13 år og sin mand om de ting, hun modtager, men hun fortæller dem ikke hele sandheden.

- Jeg fortæller dem heller ikke det hele, og jeg er da lidt ked af at fortælle det på tv, men det må vi så gøre. Jeg kan ikke fortælle det hele til min mand og slet ikke mine børn, fordi det er så massivt, siger hun.

Derfor sender mænd penisbilleder

Ifølge Kenneth Reinicke, der er mandeforsker og lektor ved Roskilde Universitet, kan der være forskellige årsager til, at mænd sender penisbilleder.

Nogle gør det for at chikanere, men de fleste gør det for at demonstrere noget overfor dem selv og modtageren, lyder det.

Er det strafbart at dele penisbilleder?

Deling af penisbilleder falder under straffelovens paragraf 232, som kan bringes i anvendelse på enhver seksuel handling af en vis grovere karakter, som ikke er omfattet af de øvrige bestemmelser i straffeloven.

Strafansvar efter bestemmelsen forudsætter dog, at gerningsmanden enten krænker blufærdigheden eller giver offentlig forargelse.

Bliver man dømt for at have krænket blufærdigheden, kan man straffes med bøde eller fængsel op til fire år.

Kilde: Straffelovrådets betænkning om seksualforbrydelser
 

- Det er for at få en fornemmelse af magt - magten i at eksponere sin pik på den måde, uanset om modtageren kan lide det eller ej. Og så kan der være et håb om at opnå en erotisk reaktion hos modtageren, siger Kenneth Reinicke.

På mange måder kan man sammenligne det med at være blotter, lyder det.

- De håber på, at de kan skabe et chok hos modtageren og kan måske bilde sig selv ind, at vedkommende bliver så overrasket over synet af en erigeret penis, at hun straks ringer, siger eksperten.

Det ville det være løgn, hvis jeg ikke sagde, at det har fået mig til at overveje at stoppe som politiker

Sofie Carsten Nielsen, næstformand i Radikale Venstre

Sådan reagerer politikere på penisbilleder

Hverken Sofie Carsten Nielsen eller Mona Juul har anmeldt de personer, der har sendt dem penisbilleder eller seksuelle beskeder.

Mona Juul ignorerer dem. Primært fordi de ikke påvirker hende.

- Men jeg synes, det er irriterende, at folk ikke kan opføre sig ordentligt. Det, synes jeg, ikke er i orden. Man ved også, at det afholder folk fra at stille op i politik. Der også mange, der har sagt til mig, at de ikke fatter ikke, at jeg gider politik, når sådan noget følger med, siger hun.

Sofie Carsten Nielsen anmelder altid døds- og voldtægtstrusler til politiet, men hun vil ikke give afsenderne af penisbillederne og sexbeskederne den opmærksomhed, hun tror, de ønsker, forklarer hun.

Og i modsætning til Mona Juul påvirker de mange beskeder hende.

- Det ville det være løgn, hvis jeg ikke sagde, at det har fået mig til at overveje at stoppe som politiker, men jeg får en ”fandeme nej”-følelse, siger Sofie Carsten Nielsen.

Afstemning

Har du prøvet at modtage uønskede penisbilleder?

Se indslaget med de to politikere i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY.