Samfund

Verdens første vaginamuseum er åbnet

Den nuværende udstilling på museet om myter og tabuer løber indtil februar næste år.  Isabel Infantes / Ritzau Scanpix

Der er rigtig mange gode grunde til at have et vaginamuseeum, mener national chef for organisationen Sex og Samfund.

I et oplyst rum med rå murstensvægge står en gigantisk tampon ved siden af to overdimensionerede menstruationskopper. Rundt omkring pynter pletvise illustrationer af kvindelige kønsorganer.

I Camdens Stables Market i London er verdens første vaginamuseum åbnet - dedikeret til gynækologisk anatomi. Det skriver flere internationale medier heriblandt The Guardian.

Kvinden bag udstillingen, som er finansieret gennem fundraising, er videnskabsformidler Florence Schechter. Hendes motivation til at starte det opsigtsvækkende museum var simpel, fortæller hun til avisen:

- Jeg opdagede, at der var et penismuseum i Island, men ingen vaginaækvivalent andre steder. Så jeg besluttede at lave et, siger hun.

Museumsshoppen byder blandt andet på halskæder med små vulvavedhæng.

Jomfruhinder, menstruation, vagina og vulva

Museets første udstilling har fokus på misforståelserne og myterne under skørterne.

Og det er en vigtig dagsorden, siger national chef for Sex og Samfund i Danmark Lene Stavngaard. Der er nemlig tabuer og forvirring nok at tage af, når snakken falder på jomfruhinder, menstruation og anatomien under bæltestedet.

- Man bløder for eksempel ikke altid første gang, man har sex. Klitoris er ikke bare en lille ært øverst i vulva, men en langt større struktur. Og så er der mange myter om orgasmer, og hvordan man får dem, siger hun.

En besøgende ser nærmere på udstillingen, der har fokus på misforståelser og myter ved underlivet.

Myterne lever i bedste velgående hos både unge og ældre. Myter, som er blevet overdraget fra forældre og en mangelfuld seksualundervisning gennem tiden, siger Lene Stavngaard.

Hos Sex og Samfund oplever de, at der er brug for meget mere oplysning i befolkningen, når det kommer til kvinders underliv – og alt det, der følger med.

- Myterne er sejlivede, og det er svært at få information bredt ud. Men vi skal have samtalen om krop, køn og seksualitet – og det skal være en kompetent snak.

I museumsshoppen kan man blandt andet købe hæklede vulva-øreringe.

Opmærksomhed på et tabu

Derfor er det ifølge Lene Stavngaard et vigtigt skridt i den rigtige retning, at der åbner et vaginamuseum. Det kan nemlig skabe opmærksomhed om ”et stort tabu”.

- Noget af det, der rykker, er, at seksualitet bliver taget alvorligt i alle brancher. Et museum som det her kan sætte en streg under, at den er kvalificeret og også en del af kunsten og kulturen, siger hun.

Afstemning

Er der behov for et vaginamuseum?

Udstillingen i London løber indtil februar. Herefter vil vaginamuseet blandt andet sætte fokus på menstruationens historie og aktuelle sociale og politiske spørgsmål.