Første tilfælde af smitte med zikavirus i Europa

Tre personer fra den samme by i Sydfrankrig har fået konstateret zikavirus. De er blevet smittet af myg ved deres hjem, lyder det.

For første gang nogensinde er personer i Europa blevet smittet med zikavirus via myg.

Det oplyser Statens Serum Institut (SSI) i en pressemeddelelse.

Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og –kontrol (ECDC) har således fundet tre tilfælde af infektion med zikavirus i Europa - alle tre tilfælde er byen Hyères i Var-departementet i Sydfrankrig.

Ifølge ECDC har ingen af de tre smittede været i områder med kendt risiko for zikavirus, ligesom der heller ikke har været rapporteret tilfælde i regionen. Derfor er det sandsynligt, at de er blevet smittet ved deres hjem i Sydfrankrig – og det skal være sket i perioden fra slutningen af juli til starten af august 2019.

Siden man fandt de tre tilfælde, er der lavet tiltag for at kontrollere myggebestanden lokalt for at undgå nye tilfælde, oplyser Statens Serum Institut.

Sygdom hos gravide kan medføre fosterskade

Selv om der ikke tidligere er fundet smitte, der er overført af myg i Europa, findes en af de myg, som kan overføre sygdommen, i Sydeuropa.

Zikavirus smitter via myg af arten Aedes og er en febersygdom, der typisk varer fire-syv dage. Sygdomsforløbet er oftest mildt, men infektion hos gravide kan medføre fosterskade, herunder for lille hovedudvikling og andre alvorlige skader på centralnervesystemet.

Der er ingen kur eller vaccine mod sygdommen.

Trods de tre tilfælde er den aktuelle risiko for infektion med zikavirus i Europa ifølge ECDC meget lav, også for gravide og deres fostre. Den risikovurdering deler Statens Serum Institut.

- Der er ikke nogen grund til, at gravide bør undgå at rejse til det sydlige Frankrig. Det tilrådes dog, at man beskytter sig mod myggestik, siger Peter Henrik Andersen, der er afdelingslæge på Statens Serum Institut.

Zikavirus blev først for alvor kendt i den brede offentlighed i slutningen af 2015 og starten af 2016, da der i en periode på fire måneder blev født næsten 4000 babyer med følger af zikavirussen i Brasilien.

Zika er blevet påvist i sæd

Zikavirus smitter i lighed med sygdomme som denguefeber og chikungunya-virus ved myggestik af Aedes-arten, der i modsætning til malariamyg smitter hele dagen. Aedes-myggene er udbredt over store dele af kloden.

Virussen kan overføres fra mor til barn, enten i fostertilstanden eller omkring fødslen.

Zikavirus kan påvises i sæd op til flere uger, efter at zika er forsvundet fra blodet. Der er rapporteret ganske få tilfælde af seksuel smitte med zikavirus. Teoretisk kan zikavirus overføres via blod.