Samfund

Se listen: De har tegnet nazismen i Danmark gennem årene

I 2007 samlede nynazister sig i et optog i Kolding for at hylde nazisten Rudolf Hess. Mogens Flindt / Scanpix Denmark

Siden Anden Verdenskrig har flere danskere forsøgt at løfte den politiske ideologi.

Der er kommet fornyet fokus på nynazismen i Danmark, efter 84 jødiske gravsten i Randers i weekenden blev udsat for hærværk.

Siden blev to personer anholdt i sagen. En af de anholdte er 38-årige Jacob Vullum Andersen, som er et ledende medlem af den nynazistiske organisation Den Nordiske Modstandsbevægelse.

På trods af, at det er 74 år siden, at Nazityskland blev besejret i Anden Verdenskrig, er der fortsat danskere, som holder nazismens tanker i hævd.

Omend der tegner sig et fragmenteret og i mindre grad organiseret system, har skiftende frontfigurer og personligheder gang på gang forsøgt at løfte den nazistiske ideologi i Danmark.

Nazismen i Danmark

  1. Danmarks Nationalsocialistiske Arbejderparti

   DNSAP-møde i Holte 18. marts 1934.

   I takt med, at Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei voksede frem i Tyskland i 1920'erne, hentede danske kræfter inspiration fra nabolandet mod syd. Det resulterede i 1930 i stiftelsen af DNSAP, Danmarks Nationalsocialistiske Arbejderparti. 

    

   Ligesom det nazistiske partiprogram i Tyskland havde også DNSAP etnisk udrensning af jøder som et punkt i partiprogrammet.

    

   Partiet havde sin storhedstid under besættelsen, hvor det med Frits Clausen i spidsen fik tre mandater i Folketinget i 1939. 

    

   Få dage efter befrielsen i maj 1945 gik partiet i opløsning.

    

   Firts Clausen blev ekskluderet fra NSDAP i 1944. 5. maj 1945 blev han interneret i Frøslevlejren, og kort efter anklaget for forsøg på magtovertagelse ved fjendtlig hjælp, hvervning til tysk krigstjeneste og antisemitisk agitation. Frits Clausen døde i fængslet 5. december 1947.

  1. DNSAP genopstår

   Sven Salicath ses heile i partihovedkvarteret på Frederiksberg i 1967.

   Seks år efter Danmarks befrielse genopstod Danmarks Nationalsocialistiske Arbejderparti under Sven Salicath som partileder. 

    

   Under Anden Verdenskrig var Sven Salicath medlem af Frikorps Danmark, som kæmpede på tysk side på Østfronten. 

    

   Som partileder genoptaget Salicath udgivelsen af tidsskriftet 'Fædrelandet'. 

    

   Danmarks Nationalsocialistiske Arbejderparti blev opløst i løbet af 1980'erne. Det skyldtes, at mange af medlemmerne blev gamle og døde.

  1. Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse

   Povl Heinrich Riis-Knudsen i 1987.

   Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse blev i 1970 stiftet af Povl Heinrich Riis-Knudsen, som afløser for DNSAP.

    

   Under sine to årtier som formand opnåede Riis-Knudsen en international topposition i højreekstremistiske kredse. Han var en kort overgang generalsekretær for The World Union of National Socialists (WUNS). 

  2. Jonni Hansen bliver formand

   Den danske nazistleder Jonni Hansen i konfrontation med politiet.

   I 1985 meldte en ung mand ved navn Jonni Hansen sig ind i Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse. Under hans ledelse opnåede partiet fornyet opmærksomhed i den danske befolkning.

    

   Ud over udgivelse af 'Fædrelandet', etablerede bevægelsen også radiokanalen 'Radio Oasen', ligesom partiet flere gange stillede op til kommunalvalg i Greve Kommune, dog uden at komme ind.

  3. Jonni Hansen træder tilbage

   Esben Kristensen søgte i 2014 beskyttelse hos politiet, da det kom til konfrontation med venstrefløjen.

   Da Jonni Hansen i 2010 - efter 20 år som formand for Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse - valgte at trække sig tilbage, overtog Esben Kristensen posten. Siden har bevægelsen ikke gjort sig bemærket.

  4. Daniel Carlsen træder frem

   Daniel Carlsen som formand for Danskernes Parti under Folkemødet i 2015.

   Som 18-årig meldte Daniel Carlsen sig ind i  Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse. Tre år senere i 2011 brød han med Esben Kristensen og DNSB for i stedet at stifte det indvandrerkritiske Danskernes Parti.

    

   I den forbindelse forklarede Daniel Carlsen, at han ville lave et mere tidsvarende parti.

    

   Partiet stillede op til kommunal- og regionsrådsvalg og forsøgte at blive opstillingsberettiget til folketingsvalget. Alt sammen uden resultat. Da Daniel Carlsen, som siden havde skiftet navn til Daniel Stokholm, i 2017 valgte at træde tilbage, blev partiet opløst.