Hiv, klamydia, gonore og syfilis? Nej tak, lyder det fra Tinder

16x9
Det er horribelt, at Tinder lukker øjnene og ikke vil beskæftige sig med noget, der handler om seksuelt overførte sygdomme, siger direktør for Aids-Fondet. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Tinder er en af verdens største datingtjenester, men afviser blankt reklamer, der oplyser om hiv og andre seksuelt overførte sygdomme.

Swipe. Match. Chat. Date.

Sådan har mange mennesker verden over fundet kærligheden på Tinder, der med 57 millioner brugere er en af verdens største datingtjenester. Men når det kommer til at promovere seksuel sundhed generelt, vil Tinder ikke swipe til højre for et match.

- Tinder accepterer ikke aids-relaterede kampagner.

Sådan lød beskeden nemlig fra Tinders mediebureau, Match Media Group, da Aids-Fondet henvendte sig for at aftale en annoncekampagne for Checkpoint, der er et sted, hvor alle gratis kan blive testet for - og få rådgivning om - seksuelt overførte sygdomme som hiv, klamydia og gonore.

- Tinder handler også om sex

Da Aids-Fondet understregede, at det ikke var en hiv-kampagne, men en sundhedskampagne om seksuelt overførte sygdomme rettet mod den brede befolkning, lød mailen på engelsk:

- Svaret er desværre det samme.

I Aids-Fondet står man uforstående tilbage og kalder afslaget for en stor ansvarsfralæggelse.

- Tinder er en kæmpe stor platform, hvor mange unge mennesker mødes for at date og finde kærlighed. Men også for at dyrke sex. Lad os være ærlige – det er også det, Tinder bliver brugt til. Derfor er det horribelt, at Tinder bare lukker øjnene og ikke vil beskæftige sig med noget, der handler om seksuelt overførte sygdomme, siger Aids-Fondets direktør, Andreas Gylling Æbelø, til TV 2.

Samarbejder med Grindr, men Tinder vil ikke

Aids-Fondet er via satspuljen fra 2018 i gang med at udvide målgruppen for fondets arbejde med test og rådgivning til ikke kun at omfatte seksuelle minoriteter, men også den brede befolkning.

Derfor kontaktede fondet Match Media Group, der ifølge hjemmesiden tilbyder ”innovative reklameløsninger” på datingsider, herunder Tinder, match.com og Okcupid.

Men allerede inden Aids-Fondet kunne forklare, hvad annonceringen omfattede, blev henvendelsen altså afvist.

Da Aids-Fondet i Danmark henvendte sig om prise for annoncer på Tinder, lød beskeden: - Tinder accepterer ikke aids-relaterede kampagner. Det var denne reklame, som Aids-Fondet henvendte sig om. Video: Natali Braagaard

- Jeg konstaterer, at vi alene bliver afvist på grund af vores navn, og fordi vi arbejder med hiv. Set i et historisk perspektiv er det stærkt problematisk, fordi det sender et klart signal om, at det ikke er noget, man vil beskæftige sig med. Og vi ved desværre, at når man lukker øjnene for hiv, så trives den allerbedst, siger Andreas Gylling Æbelø.

Selvom hiv-smittede under behandling i dag ikke smitter og kan leve – og ikke dø – af sygdommen, er det fortsat en alvorlig seksuelt overført sygdom. Og både en vaccine og en kur for hiv er mange år ude i fremtiden.

Aids-Fondet har i flere år haft et samarbejde med datingtjenesten Grindr, der henvender sig til homoseksuelle.

- Mange kommercielle aktører og datingsider tager deres ansvar alvorligt. Vi har arbejdet hårdt for at banke den stigmatisering af hiv-smittede, der stadig foregår, i gulvet – og det bidrager Tinder ikke til. Tværtimod, siger direktøren.

Store billboards: Tinder, klamydia, Grindr, gonore

Det er ikke første gang, Tinder og en Aids-fond har været på kant med hinanden.

Efter en reklamekampagne, hvor Aids Healthcare Foundation i Los Angeles i 2016 på billboard-reklamer med ordene ”Tinder, Klamydia, Grindr, gonore” satte datingtjenesten i forbindelse med spredningen af seksuelt overførte sygdomme, gik Tinder rettens vej for at få kampagnen stoppet.

Det endte i et forlig mellem de to parter, og det medførte, at Tinder oprettede en ny funktion, der gav brugerne mulighed for at finde steder, hvor man kan blive testet for en seksuelt overført sygdom. Omvendt pillede Aids Healthcare Foundation reklamesøjlerne ned.

Reklamerne blev lanceret, efter der i 2014 for første gang siden 2006 var en stor stigning i antallet af klamydia, gonore, syfilis og hiv-smitte i flere lande, herunder USA og Storbritannien. Stigningen blev af flere eksperter kædet sammen med datingtjenster som Tinders stigende popularitet blandt især unge, skrev flere medier, herunder ABC News.

Jeg har ikke evidens for at sige, at Tinder bidrager til stigningen. Men man kan jo lægge to og to sammen

Andreas Gylling Æbelø

Til det amerikanske medie The Verge afviste Tinder – og flere andre datingtjenester – dengang påstanden, og det blev påpeget, at der aldrig var blevet bevist en sammenhæng. Tinder fremhævede imidlertid også:

- Vi er naturligvis tilhængere af organisationer, der tilbyder offentlig rådgivning om emnet, og vi vil med glæde gøre vores del i forhold til at støtte disse tiltag.

Eksplosiv stigning i antallet af sexsygdomme

I Danmark knækkede hiv-kurven for første gang i 2019, når det gælder antallet af nysmittede hiv-patienter, men der er ligesom i andre lande en eksplosiv stigning af andre seksuelt overførte sygdomme.

Ifølge en 2019-opgørelse lavet af Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC), er Danmark det næstmest klamydiasmittende land i Europa. I gennemsnit er hver 573. dansker smittet med klamydia.

- Når vi ved, at der er en eksplosiv forekomst af seksuelt overførte sygdomme blandt gruppen af 15- til 30-årige, så skulle det være underligt, hvis de ikke også er til stede på Tinder. Jeg har ikke evidens for at sige, at Tinder bidrager til stigningen. Men man kan jo lægge to og to sammen, siger Andreas Gylling Æbelø.

TV 2 har forgæves forsøgt at få en kommentar fra både Tinder og Match Media Group.

**

Perspektiv

Mindeplade til ære for dem, der er døde, efter de blev smittet med aids. Monumentet står i Greenwich Village i New York City, hvor mange af de første aids-ramte blev diagnosticeret.
Mindeplade til ære for dem, der er døde, efter de blev smittet med aids. Monumentet står i Greenwich Village i New York City, hvor mange af de første aids-ramte blev diagnosticeret. Foto: Spencer Platt / Scanpix Denmark

Aids-epidemien blev kaldt 'homoseksuel kræft'

Aids-epidemien brød ud i 1980’erne, og især homoseksuelle blev stigmatiseret, da smitten i første omgang så ud til at ramme mænd, der havde haft ubeskyttet sex med andre mænd. Aids havde i de første år derfor navnet GRID – 'Gay-related immune deficiency' eller på dansk 'homoseksuelt-relateret immundefekt'. Andre navne var også 'homoseksuel kræft' og 'homoseksuel plage.'

Langsomt blev lægevidenskaben klar over, at sygdommen var en seksuelt overført sygdom, der også smittede heteroseksuelle. Alligevel bliver mennesker, som i dag lever med hiv, ifølge Aids-Fondet stadig mødt med fordomme og diskrimination.

Der er på verdensplan omkring 36,7 millioner mennesker, som lever med hiv, heraf er de 19,4 millioner hiv-smittede i det sydøstlige Afrika. Mens antallet af nye hiv-smittede er faldende i Danmark og andre dele af verden, fortsætter epidemien med at vokse i Østeuropa og Centralasien.

***