TV 2 ECHO

Tre danskere i 20'erne: Det mener vi om det at få børn

Danskerne får generelt børn senere end tidligere generationer, men hvornår er man egentlig klar til at få børn? Det har vi talt med tre unge om.

Chancen for at få børn falder med alderen. Det er særligt kvinder, der bliver påvirket, da de er mest frugtbare i starten af 20'erne, men nyere forskning indikerer dog, at også mænd har et biologisk ur.

Alligevel får danskerne i dag børn i en senere alder, end de gjorde i tidligere generationer. I dag får den gennemsnitlige dansker sit første barn omkring 30 års-alderen, og det kan være et problem i forhold til frugtbarheden.

TV 2 ECHO har spurgt tre danskere i slutningen af 20'erne, hvad der skal være på plads, før de får børn, og hvad der indtil nu har afholdt dem fra at få børn.

Sif Margrethe Egelind, 27

Hvornår vil du gerne have børn?

- Lige nu ved jeg det ikke. Det afhænger af, om jeg møder en sød person at få nogle børn med. Jeg vil ikke afvise, at jeg kunne finde på at få børn selv. Det kunne jeg sikkert godt. Men det er ikke aktuelt lige nu.

Hvorfor har du ikke fået børn endnu?

- Fordi jeg ikke har haft nogen at få dem med. Og så tror jeg heller ikke, at jeg vil have børn endnu. Jeg blev færdig med mit speciale i august, og jeg har ikke fundet et job endnu. Så jeg synes ikke, det er ideelt lige nu - også fordi jeg bor sammen med to andre i en toværelses lejlighed.

Føler du et pres for at få børn?

- Som udgangspunkt nej. Der er ét af mine vennepar, der er gravide nu. Men der er ingen børn i min omgangskreds. Så vi bekræfter nok lidt hinanden i, at det ikke er endnu. Men hvis jeg tager over til mine venner i Jylland, er jeg klart den eneste på min alder, der ikke har børn.

Frederik Rosgaard, 27

Tænker du meget på at få børn?

- Ja, det vil jeg sige. Jeg begynder stille og roligt at tænke over, hvordan man skal sætte sit liv op efter det. Det kræver noget forberedelse, og jeg tænker, at man skal prøve at arbejde på en måde, så man kan forsørge et barn.

Hvorfor har du ikke fået børn endnu?

- Det er jo en stor ting. Det er jo nok også, fordi jeg aldrig har oplevet et ydre pres fra hverken samfundet eller noget. Det er meget normalt, føler man – i hvert fald når man bor i København – at man ikke har et barn, når man er 27.

Hvad skal for dig være opnået, før du vil have børn?

- Nu arbejder jeg inden for noget kreativt, hvor man bruger meget tid på selv at komme frem. Jeg har altid haft en ide om, at man skal være et godt stykke færdig med sig selv, før man får børn. At man skal være et sted i sin karriere, hvor man ikke kommer til at blive bitter over, at man ikke opnåede det, man gerne ville, fordi der kom et barn.

Har du tænkt over, om du kan få børn?

- Nej, og det tror jeg ikke, er noget, mænd gør. Jeg tror, alle mænd er overbevist om, at de er meget fertile. Det er sikkert torskedumt, men det, tror jeg, ligger dybt forankret i manden.

Sandra Aalbæk, 29

Vil du have børn?

- Nej. Og det har jeg aldrig haft lyst til. Jeg har fået at vide, at det ville jeg få lyst til sidst i 20’erne, for så sker der noget hormonelt. Og det har ikke rigtigt ramt mig endnu.

Hvorfor vil du ikke have børn?

- Jeg synes, at børn skal være en egoistisk ting. Det er dit ansvar at sørge for, at de har det godt. Og det er det hele livet. Og hvis du ikke har lyst til at påtage dig det ansvar, så skal du ikke få børn.

Er du bange for en dag at fortryde, at du ikke fik børn?

- Ja. Og det er, fordi jeg er en type, der altid er bange for, hvis jeg går til venstre, hvad er der så til højre? Problemet er bare, at børn er så permanent. Så der er man nødt til at kigge sig selv i øjnene og sige, det er den beslutning, jeg træffer, og så er jeg glad for den. Og så byder det på en masse andre muligheder.

Føler du, at der er et pres for at få børn?

- Ja. For det er det, man gør, når man når en vis alder. Så får du din uddannelse, du får fast job, du får en dejlig kæreste og bliver gift, og så begynder I at få børn. Jeg har valgt at tage mit liv i en anden retning. Men jeg bliver stadig udsat for de samme forventninger som andre.