Samfund

Nu er der grænsekontrol fra Sverige mod Danmark - sådan påvirker det dig

Grænsekontrollen er en del af regeringens sikkerhedspakke, der skal forhindre kriminelle bander i at bevæge sig frit mellem Danmark og Sverige.

Når den midlertidige grænsekontrol mellem Danmark og Sverige tirsdag bliver skudt i gang, er det for at dæmme op for den organiserede kriminalitet mellem de to lande.

Selve grænsekontrollen kommer til at består af ugentlige stikprøvekontroller ved den svenske grænse.

Det betyder, at kontrollerne ikke vil blive udført hver dag, men derimod vil være afhængig af det aktuelle efterretningsbillede, de lokale forhold og trafikmønstre, har Rigspolitiet oplyst. Alligevel opfordres alle rejsende til at huske pas eller kørekort, hvis de skal krydse grænsen til Danmark.

Hvorfor har regeringen indført midlertidig grænsekontrol?

Regeringen meddelte 10. oktober, at der ville blive indført midlertidig grænsekontrol for at forhindre kriminelle bander i at bevæge sit frit mellem landene. Det skete i kølvandet på en lang række sprængninger i hovedstadsområdet, herunder ved Skattestyrelsen 6. august.

Det er nemlig politiets vurdering, at eksplosionen blev udført af kriminelle, som var rejst over grænsen fra Sverige til Danmark.

Derfor vil politiets fokus ved kontrollerne især være den grænseoverskridende kriminalitet og ikke almindeligt rejsende.

Hvor vil der være kontrol?

Dansk politi vil en til to gange om ugen udføre ID-kontrol ved de dansk-svenske grænseovergange.

Kontrollen kommer til at foregå på Øresundstoget, på Øresundsbroen og ved færgetrafikken i havnene i Helsingør, Frederikshavn, Grenaa og Rønne.

Når det gælder tog, vil kontrollen blive foretaget i Københavns Lufthavn, når passagerne stiger ud. Den kan også foregå om bord på toget fra lufthavnen til næste station, der er Tårnby.

færgen mellem Helsingborg og Helsingør vil alle kontroller ske på land. Biler skal kontrolleres ved en bom, nær toldstedet på dansk side. Gående passagerer kontrolleres på landgangen, før de når togstationen i Helsingør.

Politiet håber snart at kunne foretage kontrollerne i toget allerede ude på broen, men der skal først forhandles en aftale med de svenske myndigheder på plads.

For bilisternes vedkommende vil kontrollen foregå ved, at biler fra Sverige mod Danmark vinkes ind på en vigeplads. Ved Øresundsbroen vil det ene spor i vestgående retning blive lukket, hastigheden vil blive sat ned til 50 kilometer i timen, og bilister vil blive vinket ind på den første afkørsel efter tunnelen. Hvis grænsekontrollen medfører kø i tunnelen, vil den blive midlertidigt afbrudt, da der er sikkerhedsmæssige årsager ikke må være bilkø i tunnelen.

Der vil også blive etableret et Grænsecenter Øresund, der får egne efterretnings-, analyse- og efterforskningsmæssige kapaciteter.

Hvad betyder grænsekontrollen for dig?

Kontrollen er baseret på stikprøver, så der vil ikke være døgnbemandede kontroller ved grænseovergangene. Samtidig vil politiet ikke fast kontrollere identiteten på indrejsende fra Sverige, men da politiet ikke kommer til at oplyse, hvornår kontrollerne gennemføres, rådes rejsende til altid at medbringe rejselegitimation.

Ved indrejse til Danmark fra Sverige skal du således kunne bevise, at du er nordisk statsborger. Derfor skal man medbringe sit pas eller kørekort, oplyser politiet.

Hvis man er svensk eller finsk statsborgerskab kan man bruge sit nationale identitetskort.

Hvis der er medrejsende børn er det en god ide at medbringe pas, men hvis forældrene kan identificere sig ved hjælp af pas eller kørekort godkendes dette også.

Kontrollerne vil ifølge politiet vare "nogle timer ad gangen,” men politiet opfordrer alligevel rejsende, at ”tage af sted i lidt bedre tid for en sikkerheds skyld".

Sverige har siden november 2015 haft grænsekontrol ved indrejse til Sverige. Den eksisterer fortsat, og det betyder, at rejsende til Sverige fortsat skal have rejselegitimation med.