Samfund

Mor til toårig rystet - skyderi på dagsordenen i vuggestuen

Institution var for nylig nabo til et af de mange skyderier i hovedstaden. Andre institutioner har allerede beredskabsplaner i tilfælde af skyderi.

Sørine Vesth Rasmussen var med egne ord rystet, da hun så dagsordenen til næste forældremøde i sin toårige søns vuggestue i Valby.

Nederst på listen til mødet tirsdag aften - lige efter punktet med juleklip og forældrecafé - kunne hun læse følgende: "Beredskabsplan ved skyderi".

Altså en drøftelse af, hvordan der skal reageres i tilfælde af skyderi.

Som mor kunne Sørine Vesth Rasmussen slet ikke forstå, at det skulle være relevant i en daginstitution med helt små børn.

- Det er vanvittigt, at der skal være en beredskabsplan for skyderi. De yngste kan ikke engang gå, så hvordan skal de kunne gøre noget? Og der er jo ikke pædagoger nok til, at de kan samle dem alle sammen op og løbe. Hvilket også er en grotesk tanke, siger hun.

Skyderi mod genboen

Baggrunden for det opsigtsvækkende punkt på forældremødet er et skyderi, der fandt sted om aftenen 1. november i år.

Her blev der affyret mindst seks skud mod indgangspartiet ved fitnesscentret Copenhagen Gym på Værkstedsvej i Valby.

Ingen blev ramt ved skudepisoden, men daginstitutionen Vandkanten ligger lige på den anden side af vejen, kun omkring 60 meter fra fitnesscentret.

Ifølge Sørine Vesth Rasmussen har forældrene indtil nu ikke fået noget information fra hverken institutionen eller politiet om, hvorvidt der var grund til bekymring efter skyderiet.

Derfor under hun sig over, at man nu skal tale om en beredskabsplan for skyderi, hvilket ifølge hende bare fører til utryghed blandt forældrene.

- Jeg synes, det er utrolig utrygt. Vi ved ikke, om vi skal være bekymrede for at sende vores børn afsted, siger Sørine Vesth Rasmussen.

Leder: Naturlig reaktion

TV 2 har været i kontakt med Henrik Nielsen, der er klyngeleder for institutionen Vandkanten. Han bekræfter, at punktet er på dagsordenen ved tirsdagens forældremøde.

Klyngelederen forklarer, at det sker som opfølgning på et forældremøde i sidste uge, hvor en eller flere forældre udtrykte bekymring efter skudepisoden og ville vide, om der lå en beredskabsplan klar.

- Det er ikke en unaturlig reaktion, at det er noget, der fylder, eller at man som forældre gør sig tanker om den slags. Derfor er det fint, at vi nu får drøftet det, fortæller Henrik Nielsen.

I forhold til Sørine Vesth Rasmussens undren over den manglende kommunikation fra institutionens side siger klyngelederen:

- Her har vi ikke vurderet, at der var behov for ekstraordinær kommunikation i denne sammenhæng, siger Henrik Nielsen.

Politi: Trygt at færdes i området

Københavns Politi oplyser i et skriftligt svar til TV 2, at politiet har været i kontakt med institutionen efter skudepisoden.

- Det er helt normalt, at politiet, som en del af den tryghedsskabende indsats, er i dialog med borgere og institutioner omkring steder, hvor der sker hændelser som denne, lyder det.

Ifølge Københavns Politi kan folk generelt færdes trygt i området, men opfordrer beboere, der har spørgsmål til politiet, eller som føler sig utrygge, til at benytte Din Betjent-ordningen.

I forhold til de nærmere omstændigheder og et muligt motiv for skudepisoden 1. november oplyser politiet, at de fortsat arbejder med flere teorier.

- Københavns Politi har sat en grundig efterforskning i gang af episoden, og nærpolitiet har et ekstra øje på kvarteret, lyder det i svaret.

Flere institutioner har plan for skyderier

Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune oplyser til TV 2, at der ikke er krav om en beredskabsplan for skyderier i daginstitutionerne.

Men nogle institutioner har udarbejdet en beredskabsplan i tilfælde af skyderi i nærområdet.

- Det gælder de særligt udsatte områder i forbindelse med den bandekrig i hovedstaden, som med jævne mellemrum blusser op, oplyser forvaltningen i et skriftligt svar.