GO'

Danske jøder får hadske kommentarer: - Det er næsten blevet hverdag

De seneste år har antallet af antisemitiske handlinger været stigende, og det får danske jøder til at tage forholdsregler.

- Hver gang jeg optræder offentligt, får jeg forskellige former for trusler og eksempler på plat, plat jødehad. Det er næsten blevet hverdag for mig.

Sådan siger Jonatan Møller Sousa om at være jøde i dagens Danmark.

Han er zionist og daglig leder af Forum for dialog om Israel og deltager derfor jævnligt i den offentlige debat om Israel-Palæstina-konflikten.

Jonatan Møller Sousa og Lior Foighel er blevet skræmt af weekendens hærværk mod jøder, men vil ikke leve i frygt.

Natten til søndag blev jødiske gravsteder og hjem udsat for antisemitisk hærværk flere steder i landet.

I den anledning inviterede ’Go’ aften Live’ en række danske jøder i studiet, men kun Jonatan Møller Sousa og debattør og blogger Lior Foighel havde mod på at stille op.

- Det vidner om, at det stadigvæk er farligt at være jøde. Men hvis vi ikke stiller op og vælger at lade frygten styre os, så vinder de jo, siger Lior Foighel.

Krystalnatten

Natten efter 9. november 1938 blev tusindvis af jødiske butikker, synagoger, boliger og skoler udsat for hærværk i Tyskland.

Efterfølgende flød gaderne i mange tyske byer med knust vinduesglas, og det førte til navnet Krystalnatten.

Krystalnatten regnes for et vendepunkt i den nazistiske forfølgelse af jøderne, som kulminerede med holocaust og millioner af dræbte.

Flere anmeldelser

De to fik frygten at mærke, da de søndag morgen vågnede op til nyheden om det antisemitiske hærværk, som ovenikøbet fandt sted på 81-årsdagen for Krystalnatten.

- Det er et signal til mig, til alle andre jøder. Det er fuldstændigt forfærdeligt, siger Jonatan Møller Sousa.

Siden 2012 har Det Jødiske Samfunds Sikkerhedsorganisation kortlagt antisemitisme i Danmark.

Den nyeste rapport viser, at 42 danske jøder sidste år anmeldte forskellige former for jødehad. Det er det højeste antal siden 2014.

Ifølge Det Jødiske Samfund er de 42 episoder dog kun toppen af isbjerget.

- Der er et stort mørketal på det her område, og der er episoder, som vi ikke har kendskab til. Der er også mange episoder, politiet heller ikke får kendskab til. Men rapporten giver et billede af, at der en negativ udvikling, som må tages meget alvorligt, skriver formand Henri Goldstein i en pressemeddelse.

Pakker manchetknapperne væk

På trods af det stigende antal hadefylde ytringer og hadforbrydelser mod danske jøder har både Jonatan Møller Sousa og Lior Foighel besluttet sig for ikke at leve i frygt.

- Jeg nægter at være bange, men på det seneste er jeg blevet mere årvågen. Når jeg åbner døren, kigger jeg lige til hver side, inden jeg går ud, fortæller Jonatan Møller Sousa.

Det kan ikke være rigtigt, at vi i 2019 skal skjule, hvem vi er

Lior Foighel

- Der er også mange steder i Danmark, hvor jeg ikke ville gå med en trøje, hvor der står ”Israel”, eller med mine flotte manchetknapper med Davidstjerner. Den slags ting er jeg påpasselig med, hvem der kan se, fortsætter han og fortæller, at det ikke er nyt.

- I mange, mange år har jøder været forsigtige. Hvis du går i synagogen i København, så tager folk kalotten af på vej ud på gaden. Man ved ikke, hvad der kan ske i det almindelige København.

Lior Foighel har derimod besluttet sig for ikke at skjule, hvem han er.

- Jeg tager mig faktisk ikke nogen forholdsregler endnu, og jeg håber aldrig, at jeg kommer til det. Det kan ikke være rigtigt, at vi i 2019 skal skjule, hvem vi er, siger han.

Se hele interviewet med Jonatan Møller Sousa og Lior Foighel i ’Go’ aften Live’ på TV 2 PLAY.