TV 2 ECHO

Fire gode råd - sådan tuner du din økonomi, når du er færdiguddannet

Læs med her, hvis du vil have din pension til at vokse, eller hvis du vil undgå at ende på spanden økonomisk.

32-årige Mathias Bach, der er vært i Echo Dox-serien ’Aldrig Voksen’, bruger stort set alle sine penge på fest og ballade.

I seriens tredje afsnit konfronterer han sin manglende sans for penge. Han kigger på lejlighed med kæresten, sælger tøj på et loppemarked for at tjene en skilling og er til samtale i banken for at få styr på sin økonomi.

For hvad skal man egentlig tænke over, når man er begyndt at få voksenløn og gør sig overvejelser om fremtiden?

Her giver to eksperter gode råd til, hvordan du gør din økonomi voksenklar.

1. Få styr på pensionen

Når du indbetaler til din pensionsopsparing, tænker du måske: "Godt, så passer den sig selv herfra".

Men der er en ting, der kan være afgørende for, hvor mange gin og tonics du vil have råd til at drikke på terrassen, når du går på pension. Nemlig risikoen. Risikoen dækker over, hvordan pensionskassen investerer dine opsparede penge. Du kan selv vælge, om du vil have høj, middel eller lav risiko.

Med en høj risiko kan dine penge vokse meget på kort sigt. Men der er samtidig risikoen for, at du mister penge. Ved lav risiko kan dine penge ikke vokse lige så meget, men til gengæld er din opsparing sikret mod pludselige tab.

Det er en smagssag, hvor stor risiko man har det godt med at vælge, siger Karsten Engmann Jensen, stifter af rådgivningsvirksomheden Pengeministeriet. Men han anbefaler som udgangspunkt, at du som ung vælger en høj risiko, for så vil pengene på trods af årlige udsving med stor sikkerhed vokse over de mange år, før du går på pension.

- Hvis du som eksempelvis 30-årig investerer dem forsigtigt (kører med lav risiko, red.), vil de over 35 år blive dobbelt så meget værd. Men hvis du giver den gas og satser på det bedste (kører med høj risiko, red.), kan de blive ti gange så meget værd, lyder Karsten Engmann Jensens vurdering.

2. Er du dækket, hvis du bliver syg?

Når vi nu er ved pensionen, er der en anden vigtig ting at tænke over. Det mener både Karsten Engmann Jensen og Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom hos Danske Bank. Der er nemlig ofte en livsforsikring knyttet til din pensionsopsparing.

Den kan sikre din kæreste eller dine børn, hvis du dør. Men der er også tit en forsikring, der dækker, hvis du bliver langtidssygemeldt og ikke kan arbejde. For eksempel på grund af stress, som mange bliver ramt af.

Og selvom du som ung kan føle dig uovervindelig, er det vigtigt, at du tegner sådan en forsikring, mens du stadig er ung og rørig, siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Du bør ikke kun tjekke, om du har én, men også overveje, om du er tilfreds med, hvor meget den dækker og hvordan. For de kan være meget forskellige.

- Der er nogle, hvor du nærmest skal være tilkendt førtidspension, før du kan bruge den. Der er andre, hvor du kan bruge den, så snart du har været sygemeldt i tre måneder, siger Louise Aggerstrøm Hansen.

3. Overvej opsparing til bolig

Karsten Engmann Jensen mener, det er vigtigt at få sparet op til udbetaling til en bolig.

Når du skal låne til at købe en ejerbolig, skal du selv kunne lægge mindst fem procent af købsprisen. Op til 80 procent kan du låne ved et realkreditinstitut, mens de resterende penge lånes i banken.

Og fordi banklånet typisk er dyrere end realkreditlånet, er det ifølge Karsten Engmann Jensen en god ide at spare op, så du selv kan udbetale mere end de fem procent.

- Hvis ikke du har til udbetaling til en bolig, bliver det dyrt at få den første bolig, fordi du så skal betale høje renter til banken, siger han.

Derudover siger han, at en bolig er en af de bedste opsparinger, man kan få, fordi huspriserne over mange år med stor sikkerhed vil stige.

Louise Aggerstrøm Hansen er enig i, at det kan være klogt at spare op til en bolig. Men det bør ifølge hende afhænge af, hvad du drømmer om at bo i. Ikke bare på kort sigt, men også flere år ud i fremtiden.

- Vil jeg gerne bo i kollektiv, skal jeg ikke spare vildt mange penge op. Vil jeg gerne have en ejerlejlighed i København, snakker vi nogle helt andre beløb, siger hun.

4. Gør rent i dine udgifter

Det er en gammel traver, men det er stadig værd at huske, mener begge rådgivere. Kig løbende på dine faste udgifter og overvej, hvilke der kan skæres fra.

Louise Aggerstrøm Hansen anbefaler, at du får kigget på det der fitnessabonnement, du ikke får brugt, eller de der streamingtjenester, hvor den gratis prøveperiode måske er udløbet.

Og så råder hun til, at du holder dig opdateret med, om eksempelvis dine forsikringer og mobilabonnementer er dyrere end resten af markedet. Hvis de er, kan man med fordel ringe op og forhandle om prisen.

- Og så kan man typisk godt få en rabat. Men det får man ikke, hvis man ikke er proaktiv, siger hun.

Karsten Engmann Jensen mener, at mange ofte kan blive overraskede over forbruget, hvis de sætter sig ned og går budgettet igennem. Her anbefaler han, at du gør op med dig selv, hvilke udgifter der giver dig værdi i livet, og kigger på, om du kan skære ned på det knap så vigtige.

- Som hovedregel: Hvis du bruger op mod hver anden krone af det, du tjener, på faste udgifter, skal du måske kigge på, om der er nogle af de faste udgifter, du kan regne fra, siger han.

Du kan nu se de tre første afsnit af Echo Dox-serien 'Aldrig Voksen' på TV 2 Play her.