Presselogen

Interview med Yahya Hassan skaber debat: - Et virkelig, virkelig godt interview

Yahya Hassan er på gaden med en ny digtsamling. Søndag diskuterede mediecheferne dækningen af den kontroversielle forfatter i Presselogen.

Weekendavisen kunne torsdag aften fortælle, at Yahya Hassan udgiver en ny digtsamling - seks år efter hans litterære debut slog alle salgsrekorder.

Samtidig bragte avisen et større interview med Hassan skrevet af chefredaktør Martin Krasnik - et interview, lavet per telefon via en patienttelefon fra Retspsykiatrisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Et interview, der ifølge chefredaktør på Berlingske, Tom Jensen, er pressehistorisk.

- Det er det af tre årsager. For det første er der meget sjældent breaking news på Weekendavisen.dk. For det andet den personlige historie – at Martin Krasnik selv er en del af historien, fordi Yahya Hassan har boet i hans hjem. Og for det tredje den måde, interviewet er lavet på – over flere omgange via en patienttelefon. Det er et virkelig, virkelig godt interview.

Chefredaktør: - Han er klar over, hvad han siger

Netop at interviewet er foretaget med en person, der er indlagt på psykiatrisk afdeling, har ført til debat på sociale medier.

For er Yahya Hassan fuldt ud i stand til at vurdere konsekvensen af at stille op? Ja, mener Martin Krasnik:

- Jeg vurderer, at han er fuldt ud klar over, hvad han siger. Han er jo ikke umyndig, fordi han sidder på en lukket afdeling. Skulle man så vente med at interviewe ham, til han er udskrevet?

Yahya Hassan var meget profileret, og ofte i medierne, da han brød igennem med sin første digtsamling. Ofte i forbindelse med kriminelle forhold.

Og det bør mane til besindighed, mener Tom Jensen:

- Man kan spørge sig selv, om han fik for meget eksponering og for meget medløb i starten, og om det var medvirkende til det, der skete bagefter. Sådan er dynamikken jo nogle gange, når medierne går i selvsving over en markant ny figur. Vi gjorde faktisk det, at vi i en periode holdt lidt igen – for jeg var fundamentalt i tvivl om, hvor langt ude han var.

Erkendte 42 lovovertrædelser

Martin Krasnik mener, at medierne i retrospekt kan lære noget af dækningen af Yahya Hassan:

- Der var nogle år, hvor det blev lidt for tabloidt. Hver eneste gang, der var en konfrontation, og hans navn stod i en politirapport, blev det en historie. Det kan vi godt lære noget af, siger han.

Den 24-årige Yahya Hassen blev for et år siden dømt til psykiatrisk behandling.

Han erkendte sig skyldig i 42 lovovertrædelser om alt fra vold og trusler til hærværk og brud på tilhold mod at opsøge en ekskæreste.

En retspsykiatrisk erklæring har fastslået, at digteren formentlig var sindssyg på de tidspunkter, da forbrydelserne fandt sted.