Samfund

Der er behov for at gøre noget drastisk i daginstitutioner, siger Red Barnet

Hos Red Barnet efterlyser man handling nu, mens SF går efter at få flere pædagoger uddannet for at nå målet om minimumsnormeringer.

- Der er behov for at gøre noget drastisk.

Sådan lyder meldingen fra Red Barnets generalsekretær Johanne Schmidt-Nielsen, efter TV 2 torsdag viste dokumentaren ’Eksperimentet med vores børn’.

- Jeg synes, at TV 2s dokumentar meget tydeligt viser, at børnene i den grad lider under, at pædagogerne løber alt for stærkt. Der er simpelthen ikke nok voksne i vores daginstitutioner, siger Red Barnets generalsekretær Johanne Schmidt-Nielsen, som tilføjer:

- Vi bliver nødt til at vide, at når vi afleverer vores børn i daginstitution, så afleverer vi dem et sted, hvor der er tid og overskud til, at de får det nærvær og den kontakt, som børn har brug for. Og det må vi sige, at det er bare ikke den situation, der er i vores daginstitutioner i dag.

Forældre må væbne sig med tålmodighed

Målet kommer dog ikke til at blive nået næste år. Video: Sofie Sparre

Også statsminister Mette Frederiksen har set dokumentaren. Hun er fuldstændig enig i, at der skal gøres noget for børnene - men det bliver bare ikke lige nu.

- Det er fuldstændig indiskutabelt, at vores børn har behov for nogle flere voksne, hvis vi skal sikre dem de bedste betingelser for at vokse op.

Men forældre til børn i daginstitutioner må væbne sig med tålmodighed, for der bliver ikke indført minimumsnormeringer allerede til næste år, fastslår statsministeren.

Regeringen forhandler lige nu finanslov, og her vil man kun komme et skridt hen mod minimumsnormeringer, lyder det fra Mette Frederiksen.

Ifølge det forståelsespapir som regeringen har aftalt med støttepartierne, skal minimumsnormeringer være fuldt indfasede i 2025.

SF: Vi er klar over, at det tager tid

Hos SF er man godt klar over, at minimumsnormeringerne ikke kan indfases på et enkelt år.

- Når vi skal have minimumsnormeringer, så skal der ansættes minimum 5000 voksne mere - det er pædagoger, pædagogiske assistenter og medhjælpere. Dem finder du jo ikke bare med et knipsetag. Der skal uddannes nogle flere pædagoger, så derfor kan vi ikke bare gøre det til næste år. Det kommer til at tage nogle år, medgiver SFs formand, Pia Olsen Dyhr.

En af knasterne mellem regeringen og SF er dog spørgsmålet om, hvorvidt minimumsnormeringer skal vedtages ved lov. SF ønsker, at det skal skrives ind i loven, at der skal være mindst én voksen per seks børn i børnehaven og én voksen per tre børn i vuggestuen. Men den er regeringen ikke med på.

SF er klar over, at målet om minimumsnormeringer ikke kan nås til næste år. Video: Sofie Sparre

- Vi skal have en lov i Danmark og det er i virkeligheden også det, vi har aftalt med hinanden. Der står i forståelsespapiret, at det er lovbundne minimumsnormeringer. Lige som vi har lagt et lovbundet loft over, hvor mange elever der må være i en folkeskoleklasse, så må vi sige, at der skal være en bund i forhold til, hvor mange voksne der skal være i en institution, siger Pia Olsen Dyhr.

Børns stressniveau faldt med flere voksne

I dokumentaren ’Eksperimentet med vores børn’ har TV 2 sammen med to eksperter undersøgt, hvad det betyder for børnene i en almindelig dansk børnehave, hvis antallet af voksne øges.

I forsøget blev antallet af voksne til 35 børn hævet fra tre til seks i en børnehave i Viborg.

Resultatet viste, at børnenes stressniveau faldt gennemsnitligt 15-20 procent på de 14 dage, hvor antallet af voksne blev fordoblet.

Udover at måle stressniveauet blev der også lavet en måling af den pædagogiske kvalitet. Den viste, at den samlede kvalitet i institutionen steg fra 2,7 til 3,4 på en skala fra 1 til 5. Det vil sige fra under middel til over middel.