Politiforbundet om tvangsudsendte: Strømpistoler kan være en mulighed

Nogle tvangsudsendelser af udlændinge med fly ender i voldsomme optrin. Politiet efterlyser bedre midler til at håndtere personer, der gør modstand.

At udstyre politiet med en strømpistol kan være en mulighed, når det gælder om at få tvangshjemsendelser i fly til at forløbe roligt.

Det siger formanden for Politiforbundet, Claus Oxfeldt.

Udmeldingen kommer, efter TV 2 har kunnet fortælle om 34 tilfælde, hvor tvangsudsendelser af udlændinge med fly har måttet aflyses, fordi de har gjort modstand.

- Det er typisk desperate mennesker, vi har med at gøre, som vil gøre alt, hvad de kan, for ikke at blive udsendt. Formentlig går alvoren først op for dem, når de går om bord på flyet eller sidder på deres plads, siger Claus Oxfeldt og tilføjer, at det ikke er nogen hemmelighed, at politiet gennem længere tid har diskuteret, om betjentene skal udstyres med strømpistoler.

Diskussionen har særligt været rettet mod psykisk syge, men ifølge Claus Oxfeldt kunne det også være et muligt magtanvendelsesmiddel i forhold til udadreagerende tvangsudsendte.

- Forstået på den måde, at hvis det nu går galt oppe i 10.000 meters højde, så er det til fare for flysikkerheden, og kaptajnen kan pludselig være nødt til at nødlande, siger han.

Politiets magtanvendelser

Der findes flere former for redskaber til magtanvendelser, som for eksempel:

  • Et sikringsbælte, der spændes om livet, og som herefter kan fiksere personens hænder, albuer, knæ eller ankler
  • Bleer som ifølge Folketingets Ombudsmand har en "betydelig risiko" for at krænke den enkeltes værdighed.
  • Hjelme
  • Strips
  • Atemi-tryk - et hårdt tryk bag en persons øre, der bliver brugt til at passificere den enkelte. 

Smurte sig selv ind i afføring og spyttede blod

De seneste tre år har der været lige under 500 såkaldte ledsagede udsendelser. Det vil sige, at politiet har fulgt den afviste udlænding hele vejen til slutdestinationen.

Oftest sker tvangsudsendelserne i helt almindelige fly med helt almindelige passagerer.

Blandt de sager, TV 2 har fået aktindsigt, har der været eksempler på, at udlændinge har smurt sig ind i afføring, spyttet blod og bidt betjente.

Og så er der også alle de tilfælde, hvor udlændinge skrigende og sparkende bliver båret op ad flytrappen i hænder og fødder. Eller simpelthen stikker af.

Amnesty: Tvangshjemsendelser skal foregå så humant som muligt

Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International har ingen officiel anbefaling af, hvilke metoder der skal bruges, når udlændinge tvangshjemsendes.

- Det vigtigste for Amnesty International er, at tvangsudvisningerne foregår så humant som muligt, siger Claus Juul, som er juridisk konsulent hos Amnesty International.

Han spørger dog retorisk og ud fra eget synspunkt:

- Når man ser på den måde, tvangsudsendelserne foregår nu, så må man spørge sig selv, om bedøvelse ikke er at foretrække frem for de her meget voldsomme seancer, som vi har set.

Artiklen fortsætter under videoen.

Hos Amnesty International mener man, at tvangsudvisninger skal foregå så humant som muligt. Video: Sofie Sparre

- Politiet er sat over for nogle folk, der ikke har nogen bagkant, fordi de ikke vil sendes hjem. Vi har at gøre med nogle mennesker, der ikke er interesserede i at få konflikten afviklet, men i stedet at eskalere den i sådan en grad, at kaptajnen skal sige, at de ikke må være på flyet.

Oxfeldt: Tvangsbedøvelse er ikke en mulighed

Dansk Folkeparti har tidligere lanceret idéen om at bedøve tvangshjemsendte, men heller ikke Justitsministeriet bakker op om idéen. Ministeriet har ifølge Information tidligere vurderet, at det strider imod menneskerettighederne at tvangsbedøve asylansøgerne, fordi tvangsmedicinering er 'et meget indgribende tiltag, der vil rejse alvorlige spørgsmål'.

Claus Oxfeldt mener heller ikke, at bedøvelse af tvangsudsendte er en mulighed.

- For det første ville vi skulle have en læge med. Og så skal man også holde sig for øje, at rigtigt mange udsendelser foregår stille og roligt. De betjente, der håndterer udsendelserne er godt forberedte og ved, hvor det går galt. Derfor tager de sig de forholdsregler, som er nødvendige.

De forholdsregler, Claus Oxfeldt taler om, kan for eksempel være at lægge personen i håndjern, sidde meget tæt på vedkommende eller tage strips i anvendelse.

Store udfordringer i Tyskland

Også i Tyskland er der stigende problemer med at sende tvangsudsendte udlændinge hjem med fly. Det skriver DW.com.

I første halvdel måtte tyske piloter afvise at tage 335 tvangsudsendte udlændinge med om bord. Det tyske politis brug af magt, for eksempel brug af hånd- og fodjern, i forbindelse med tvangshjemsendelserne er steget markant. Her er tallet mere end tidoblet fra 135 tilfælde i 2015 til 1.231 tilfælde i 2018. Det er på trods af, at antallet af tvangshjemsendelser har været stort set konstant.