Samfund

Regn giver problemer på byggepladser - kan risikere at lukke helt ned

Regnen ser ud til at fortsætte. Efteråret er tæt på være det vådeste nogensinde.

Det har regnet og regnet og så regnet lidt mere her i efteråret.

Fra august til oktober er der faldet 350 millimeter regn, hvilket gør perioden til den vådeste tremåneders-periode nogensinde målt i Danmark.

Der vil være flere dage, hvor byggeriet går i stå på grund af regnvejr.

Torben Hessing-Olsen, Dansk Byggeri

Regnen skaber problemer på byggepladserne rundt om i landet, for vandet gør jord til mudder og fører til oversvømmelser, som gør arbejdsforholdene noget nær umulige.

For eksempel på en byggeplads i Aabenraa, som TV 2 besøgte tirsdag. Her var dagens arbejde indstillet, og i stedet blev kræfterne brugt på at begrænse skaderne fra regnen.

- I dag har vi brugt dagen på at lave dæmninger og barrierer, så vi forhåbentlig i morgen kan komme videre med vores arbejde, siger byggeformand Kristian Lauritzen.

Større omkostninger

Dansk Byggeri har ikke tal på, hvilke konsekvenser det våde efterår har for byggeriet.

Men det er en problematik, man kæmper med over hele landet, fortæller Torben Hessing-Olsen, chefkonsulent i Dansk Byggeri.

- Der vil være flere dage, hvor byggeriet går i stå på grund af regnvejr, siger han og fortsætter:

- Alternativt betyder det, at der er flere byggepladser, som bliver pakket ind, altså afdækket, så man kan arbejde. Så på den ene eller anden måde vil det give større omkostninger for byggeriet, siger Torben Hessing-Olsen.

Det har været vådt. Og det kan fortsætte, hvis man skal tro meteorologerne, der spår, at regnvejrsrekorden står for fald i dette efterår.

- Der er faldet 350 millimeter regn, det er så usædvanligt, at det ikke er set før, siger Sebastian Pelt, meteorolog, TV 2 Vejret.

- Nu skal vi have lidt over 40 millimeter i resten af november, før vi har det vådeste efterår nogensinde, hvilket jeg anser som værende meget sandsynligt, især fordi de næste dage kommer til at byde på masser af regn.

Lukker ned

På byggepladsen i Aabenraa håber man ikke på, at den prognose holder.

- Et par dage mere med lige så kraftig regn, som vi har haft på det seneste, så begynder vi at lukke helt ned. Så kan vi ikke kan lave mere, siger byggeformand Kristian Lauritzen.