Samfund

Familie til algerier, der døde under tvangsudsendelse fra Danmark: - Svært at leve uden ham

34-årige Resa Arafi er den første og eneste, der er død i forbindelse med en tvangsudsendelse fra Danmark. Privat / TV 2

Der skulle gå 40 dage, før Aissa Arafi og hans otte søskende i Algeriet modtog liget af broren. De forstår stadig ikke, hvordan han kunne dø.

Telefonlinjen skratter, og i baggrunden lyder høj støj fra biler.

Aissa Arafi er gået udenfor sit hus i en fattig del af byen Chlef for at se, om der er bedre signal der.

- Hallo?, spørger han.

Siden Resa Arafi døde i forbindelse med en tvangsudsendelse fra Danmark for to år siden, har han og hans otte søskende fået forskellige versioner af, hvordan deres bror døde.

Alle historier er lige chokerende, fortæller han.

- Det er rigtig svært for os. Hvis bare vi havde fået at vide, at Resa var død i et trafikuheld, så kunne vi måske acceptere det og på et eller andet tidspunkt fortsætte livet, men det kan vi ikke nu, for spørgsmålet ligger der altid; hvordan er min bror død? Hvordan skal vi komme videre?

Et fattigt men ukompliceret liv

Aissa Arafi fortæller i telefonen, at 34-årige Resa Arafi var den yngste i en søskendeflok på 10, og at de er vokset op under fattige kår.

Resa Arafi boede sammen med sin mor og tre af sine søstre, som aldrig blev gift. Hans far døde i 2001, så derfor var det Resa Arafis opgave at forsørge familien.

Han startede tidligt med at arbejde i en bagerbutik, og derefter begyndte han at sælge mobiltelefoner. Livet var ikke så kompliceret, så længe han tjente penge, forklarer Aissa Arafi.

Sådan foregår udsendelser

Der er overordnet tre måder at sende udlændinge ud af landet på:

  • Ledsaget udsendelse: Her ledsages udlændingen af politibetjente, hvilket typisk foregår med fly. Enten helt til hjemlandet eller til en transitdestination. I de fleste tilfælde er der tale om tvang, men den kan også være frivillig, for eksempel hvis udlændingen, flyselskabet eller myndigheder i et transitland ønsker det. 
  • Påset udsendelse: Her iagttager politipersonalet, at udlændingen forlader landet med bus, fly, tog eller skib.
  • Selv udrejst: Hvis der modtages dokumentation for, at udlændingen selv er rejst.

Kilde: Politi.dk

Men med tiden blev det sværere at tjene nok, og derfor så Resa Arafi ingen anden udvej end at flygte til Europa for at arbejde illegalt og sende penge hjem.

Først forsøgte han sig i Spanien, men blev udvist.

Så forsøgte han sig i Tyskland, men blev udvist.

Og hans livs sidste stop blev Danmark.

Kort tid i Danmark

Aissa Arafi fortæller, at han nåede at tale med sin bror tre til fire gange i den korte tid, han var i Danmark, men pludselig stoppede al kommunikation.

Og så kom beskeden om, at han var død. Men ikke om hvordan.

Aissa Arafi fortæller, at han de seneste to år har fået forskellige forklaringer fra Resas venner i Europa, fra Udenrigsministeriet, fra ambassaden, fra politiet, flyselskabet og mange andre.

Et liv uden Resa er ikke et liv

Aissa Arafi, bror til afdød

Nogen går på, at broren er blevet dræbt af politiet med en strømpistol, andre, at han døde af hjertestop.

- Nu har vi fået så mange versioner, at vi ikke kan tro på nogen af dem mere, siger han lavmælt i telefonen, da TV 2 præsenterer den seneste.

Nemlig den redegørelse, som Den Uafhængige Politiklagemyndighed har været i gang med i to år.

Bundet barberblad til tand

I den fremgår det, at Resa Arafi, som var udvist af Danmark på grund af kriminalitet, slugte to barberblade forud for tvangsudsendelsen.

Ifølge TV 2s oplysninger havde han sammen med en anden udlænding øvet sig i at binde en snor rundt om barberbladet, som så blev sat fast til en tand i munden.

Ideen var, at han undervejs kunne arbejde snoren op, skære sig i tungen med barberbladet og spytte blod ud i passagerflyet for derved at forsøge at forhindre udsendelsen.

Myndighedernes redegørelse viser dog også, at det umiddelbart ikke var barberbladene, der slog manden fra Algeriet ihjel. Ej heller betjentenes håndtering.

Derimod mener retsmedicinerne, at Resa Arafis hjerte stoppede med at slå på grund af en tilstand, der kaldes ‘excited delir’ - eller på dansk ‘akut stressrespons’.

Det er en tilstand, som kan medføre dødsfald hos personer, som har været voldsomt hyperaktive, eventuelt påvirket af stoffer, og som bliver fikseret eller fastholdt, hvorefter de i en kort periode bliver rolige og i nogle tilfælde får hjertestop.

Øjenvidnet på rækken foran

En af dem, der så det med egne øjne, er den svenske ph.d.-studerende Johanna Yourstone.

Hun sad to rækker foran den 34-årige mand i Air France-flyet, da det skete.

Fra hun satte sig i sædet, mærkede hun, at der blev skubbet hårdt til sædet bagfra, forklarer hun.

Her tænker jeg, at det går op for politiet, at han ikke faker det

Johanna Yourstone, øjenvidne

Hun nåede at tænke, at det ville være irriterende, hvis det skulle være sådan hele vejen fra København til Paris, hvor hun skulle mellemlande på vej til sine feltstudier i Indien.

Men det gik hurtigt op for hende, at det var fødderne fra en civilklædt politimand, der pressede hårdt mod hendes sæde.

Kigger gemmen sædesprækken

Ifølge Johanna Yourstone prøvede tre politimænd at holde den 34-årige nede.

Redegørelsen beskriver også, hvordan Resa Arafi ”strittede imod”, "vred sig rundt i sædet", "sparkede vildt med benene" og "råbte og gjorde meget kraftig modstand", da tre politibetjente med brug af magt forsøgte at holde ham nede i sædet.

Den 34-årige mand havde på det tidspunkt fået fikseret sine håndled i et bælte om maven, ligesom han havde fået en hjelm på, da han under to tidligere udsendelsesforsøg havde gjort kraftig modstand og banket hovedet ind i ting.

Imellem sprækken i sit eget sæde kunne Johanna Yourstone kigge bagud, hvor hun kunne se Resa Arafi.

Ifølge hende pressede betjentene så hårdt, at Resa Arafi ikke kunne bevæge sig på nogen som helst måde. Hun fandt det meget voldsomt og vidste ikke på det tidspunkt, at tvangsudsendelser foregik på helt almindelige fly som dette.

Johanna Yourstone gik derfor i gang med at Google ”udvisninger af udlændinge” på sin telefon.

Hun ville gerne kende sine rettigheder og vide, hvad man kunne gøre i situationen.

Resa Arafi

En hård, stump lyd

Johanna Yourstone kiggede også tilbage mellem sprækken med jævne mellemrum, fortæller hun:

- På et tidspunkt ser jeg, at politiet holder op med at presse ham. Først ser jeg, at hans hoved læner nedad, så hans hage er mod brystkassen. Og da de så giver slip, hører jeg, at hans hoved banker hårdt ind i sædet foran.

Hun beskriver det som en hård, stump lyd.

- Her tænker jeg, at det går op for politiet, at han ikke faker det. Han er bevidstløs, siger Johanna Yourstone.

Ifølge redegørelsen bemærkede en politiassistent efter 35 minutters tumult på flyet, at den unge mands "ryg ikke rejste og sænkede sig mere, og at han samtidig var stoppet med at råbe".

De forsøgte at kaste vand i hovedet på ham, men han var ikke til at få kontakt med, og derfor blev han båret ud på midtergangen, hvor der blev påbegyndt hjertemassage.

Klokken 06.32 optager Johanna Yourstone en video, som kan ses her:

Svenske Johanna Youngstone optog denne video fra flyet, hvor en 34-årig mand fra Algeriet i november 2017 fik et hjertestop. Video: Sebastian Goos

Familien har kun ét ønske

Det lykkedes lægerne at genoplive ham, men efter to dage i kunstigt koma på hospitalet sluttede Resa Arafis liv.

Obduktionsrapporten viser, at der på mandens krop kunne konstateres fire læsioner (hudafskrabninger og blå mærker, red.), som var opstået "ved let stump vold i live", men:

- Der er imidlertid efter Politiklagemyndighedens opfattelse ikke oplysninger i sagen, som indikerer, at politipersonalet håndterede situationen uforsvarligt eller anvendte unødvendig magt i forbindelse med fastholdelsen i flyet, står der.

Den konklusion videregav TV 2 i sidste uge til Resa Arafis familie. Men den blev modtaget med blandede følelser.

- Selvom det måske er bevist, at politiet er renset, så har politiet brugt magt over for min bror.

Udsendelser i 2019

Indtil nu i 2019 har politiet udvist i alt 2032 personer. En lille del af dem rejser selv, mens en stor del af dem foregår ved en "påset" udsendelse.

Det vil typisk sige, at en betjent eller anden myndighed iagttager udlændingen stige ombord på et fly, et tog eller et skib. Dem har der været 1873 af indtil nu i 2019. 

Så er der også de ledsagede udsendelser, hvor betjentene fysisk rejser med tilbage til hjemlandet med udlændingen eller i enkelte tilfælde til en transitdestination. I 2019 har der indtil videre været 120 rejser, hvor betjentene måtte med på en ledsaget udsendelse.

Kilde: Politi.dk

Han fortæller, at han og familien var meget chokerede, da de første gang hørte, at broren var død i forbindelse med en hjemsendelse. Og det gjorde det kun værre, at de skulle vente mere end 40 dage på at få kroppen til Algeriet, så de kunne begrave ham.

- Det eneste ønske, vi har, er, at vi klart og tydeligt får at vide, hvordan vores bror er død.

- Et liv uden Resa er ikke et liv, siger Aissa Arafi, som nu overvejer, om han skal rejse en civil sag.