Samfund

Dansk trøffelhund gør imponerende fund

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

På under 30 minutter fandt trøffelhunden Asti seks sommertrøfler i skoven ved Aarhus.

Trøffelhunden Asti har et helt særligt talent. Hun er nemlig ustyrligt god til at opsnuse trøfler - ikke dem bageren laver, men dem, som findes i skovbunden.

Trøffelopsnuseren Asti.

- Den er god nok. Det er helt vildt, siger Astis ejer, Rune Richtendorff.

Mandag havde Asti og ejeren taget turen fra Tjele ved Viborg til Marselisborgskovene i Aarhus.

Hun er simpelthen for vild

Rune Richtendorff, ejer

400 timers træning

Asti var kun lige trådt ind i skoven, da hun fandt den første sommertrøffel, og under en halv time senere havde hun fundet seks. Ifølge Rune Richtendorff er det kun en uge siden, at hun fandt sin første, men med de seks i dag er Asti helt oppe på at have fundet imponerende 23 trøfler.

- Er det ikke vildt? Hun er simpelthen for vild, siger en glad ejer med henvisning til, at det alt sammen er sket på deres første uge med trøffeljagt.

Asti er dog langt fra kommet sovende til talentet. Bag sig har hun et sted mellem 300 og 400 timers træning.

- Jeg har hørt folk sige hundredvis af gange, at jeg er en fantast, og at det ikke kan lade sig gøre, og så står vi alligevel her i dag, siger Rune Richtendorff.

Den trøffelglade hund af racen Lagotto romagnolo, og dens ejer har bevist, at de kan finde trøfler ved Aarhus. Men det er stadig uvist, hvor ofte det sker.

Sådan så dagens høst ud. Seks trøfler blev det til.

Imponerende fangst

Mykolog og forfatter til diverse bøger om svampe Jens H. Petersen kan ikke give et præcist tal på, hvor mange sommertrøfler der bliver fundet i Danmark om året.

Danske svampeentusiaster bruger databasen Svampeatlas.dk, hvor man kan udveksle fund og billeder af svampe. Her er der kun registreret 28 fund af sommertrøfler i Danmark siden 1903. Jens H. Petersen mener dog, at der er fundet langt flere af den sjældne art.

- Når det kommer til garvede svampesamlere, så holder de ofte kortene tæt til kroppen. Derfor vil mange ikke registrere et fund af sommertrøfler offentligt, fortæller Jens H. Petersen.

Men han synes, at Astis fangst er meget imponerende. Efter at have kastet et blik på billederne fra trøffeljagten er han også ret overbevist om, at der er tale om sommertrøfler. Han minder dog samtidig om, at man altid skal være kritisk, når det kommer til svampe. Hvis man skal være helt sikker på arten, bliver man nødt til at undersøge svampen mikroskopisk.

Grunden til, at Rune Richtendorff har haft så meget held med trøffeljagten, mener Jens H. Petersen skyldes de mange timers træning med Asti.