Samfund

Vold fanget på video: Gerningsmand fik lov at gå fri i tre år

Politiet fangede voldsmand efter få timer – men offeret måtte vente tre år før, at voldsmanden kom for retten. Politiet erkender fejl.

En juninat i 2016 udviklede sig traumatisk for taxachauffør Erik Bo Christensen.

Klokken 02.08 om natten kørte han – som så mange gange før – gennem gågaden i Frederikshavn for at samle festglade mennesker op og køre dem hjem.

Men en mand stoppede Erik Bo Christensens taxa på gågaden i Frederikshavn.

Han stillede sig lige foran taxaen. Han blev stående og råbte en masse om, at Erik Bo Christensen ikke måtte køre i gågaden.

- Så jeg letter en lille smule på bremsen og triller en halv centimeter fremad for at se, om han flytter sig, fortæller Erik Bo Christensen.

I stedet for at flytte sig smed manden sig oven på bilen.

Erik Bo Christensen blev i 2016 udsat for et voldeligt overfald i Frederikshavn. Der gik tre år inden, at gerningsmanden kom for retten, selvom politiet faktisk fangede ham få timer efter overfaldet.

Erik Bo Christensen steg ud af sin taxa.

Hvis manden havde lavet buler i taxaen, skulle Erik Bo Christensen have hans oplysninger i forhold til eventuel erstatning.

- Det skulle jeg så ikke have gjort, siger Erik Bo Christensen.

En byge af slag og spark

I det øjeblik han trådte ud af taxaen, for manden mod Erik Bo Christensen.

- Jeg nåede lige at række armen ud for at holde ham på afstand, og så kan jeg huske den der hånd, som han havde en hotdog i, den kom lige i skallen af mig, og så kunne jeg sgu ikke se mere, fortæller Erik Bo Christensen.

I forruden af taxaen sidder et overvågningskamera, som optager det grove overfald, som Erik Bo Christensen blev udsat for.

Taxachaufføren blev derefter udsat for en byge af slag og spark, som blev dokumenteret af taxaens videoovervågning.

Fanget få timer efter

Erik Bo Christensen anmeldte overfaldet til politiet samme nat. Blot få timer efter lykkedes det for politiet at fange gerningsmanden.

Men der gik alligevel tre år, inden han kom for retten.

- Hvis politiet skal bruge tre år på at få en mand dømt, som de har fat i få timer efter, at overfaldet er sket, er der da et eller andet fuldstændig galt, fortæller Erik Bo Christensen i dag.

Forsvinder fra Danmark

TV 2 har talt med gerningsmanden selv.

Han er svensk af oprindelse og fortæller, at han siden 2016 har opholdt sig i Finland, hvor han fik arbejde.

Manden siger selv, at han ikke er tidligere dømt.

Gerningsmanden fortæller til TV 2, at han troede at sagen var glemt, da han ikke havde hørt fra politiet. Manden optræder anonymt, da retssagen endnu ikke er afsluttet. TV 2 er bekendt med mandens identitet.

Tidligere i år flyttede han tilbage til Danmark med sin familie, da han fik arbejde her i landet.

Da han registrerede sig i det danske folkeregister, dukkede han op i politiets systemer, og han blev så kaldt for retten.

Troede det var glemt

For den svenske gerningsmand var det en overraskelse.

- Det kommer som et chok for mig, fortæller han, da TV 2 møder ham.

- Jeg efterlod telefonnummer, e-mail, og alting har været tilgængeligt (for politiet, red.). Jeg har været helt sikker på, at sagen var lukket, fordi politiet ikke har kontaktet mig, siger han.

Så når politiet ikke har kunnet få fat på dig i omkring tre år – hvad skyldes det så?

- Jamen så tænker jeg, at de ikke har forsøgt, svarer den svenske gerningsmand, der har fået lov til at optræde anonymt, da retssagen endnu ikke er afsluttet. TV 2 kender hans identitet.

Politiet beklager

Nordjyllands Politi bekræfter over for TV 2, at de modtog anmeldelsen 19. juni 2016. Grunden til, at gerningsmanden ikke kom for retten, skyldes såkaldte procedurefejl, lyder det:

- Fra Nordjyllands Politi vil vi selvfølgelig beklage, at der er gået så lang tid med hans sagsbehandling. Det kan vi gøre bedre, og det skal vi gøre bedre, siger Claus Danø, politiinspektør ved Nordjyllands Politi.

Gerningsmanden fortæller til TV 2, at han har oplyst telefonnummer til jer. Hvorfor er det så, at I ikke får fat i ham?

- Ja, det kan jeg ikke svare på. Jeg er bekendt med, at vi har hans telefonnummer, men om vi har kontaktet ham, det er jeg så ikke bekendt med.

Har I kontaktet ham eller ej?

- Det kan jeg ikke svare på på stående fod, men jeg skal selvfølgelig kun beklage – hvis vi har haft fat i hans kontaktoplysninger – at vi ikke har fået fat i ham den vej, siger Claus Danø, politiinspektør ved Nordjyllands Politi.

Politiinspektør Claus Danø erkender, at Nordjyllands Politi har begået en procedurefejl i den konkrete sag. De har på baggrund af sagen ændres deres sagsgange.

Nordjyllands Politi fortæller til TV 2, at de på baggrund af denne sag har ændret deres procedurer, så gerningsmænd, der flytter til udlandet, ikke bliver glemt på samme måde.

Lange ventetider

Erik Bo Christensen er ikke den eneste, der må vente længe på at få sin sag for retten.

De seneste tal fra Rigspolitiet viser, at sagsbehandlingstiden på borgervendt kriminalitet - som for eksempel vold - nu er den længste siden, man begyndte at opgøre tallene.

Tilbage i 2007 var behandlingstiden i første halvår 201 dag. I år er tallet steget til 349 dage - altså i gennemsnit næsten ét år fra sagen bliver anmeldt, til der kommer en afgørelse.

- Man kan ikke knipse problemet væk. I løbet af den første del af næste år får vi forhåbentlig forhandlet en aftale på plads, hvor vi kan sætte præcise tal på, hvor langt vi kan nedsætte behandlingstiden, siger justitsminister Nick Hækkerup (S).

Kan ikke køre taxa

Erik Bo Christensen er stadig – tre år efter overfaldet – ude af stand til at køre taxa. Siden overfaldet har han forsøgt at køre taxa én enkelt gang.

- Men hver gang jeg fik en tur, fik jeg svedeture, og hele kroppen rystede fuldstændig. Jeg kommer aldrig til at køre taxa igen. Jeg tør ikke, fortæller Erik Bo Christensen.

Han har nu fået job som chauffør i et flex-trafikselskab og kører for eksempel med patienter til og fra hospitaler.

- Det kostede seks måneder på en sofa, hvor jeg næsten ikke kunne nogen ting. Jeg blev sygemeldt i stykke tid og kom til at døje med det ene øje, kom galt afsted med skulderen, som jeg stadig døjer med, men det værste er det psykiske. Det tager hårdt på mig, fortæller Erik Bo Christensen.

Gerningsmanden er nu dømt skyldig i sagen, men straffen er endnu ikke udmålt.