Samfund

Hiv-kurven er knækket - færre nye smittetilfælde

Blandt de 159 nye smittetilfælde er 49 indvandrere, der var blevet smittet før deres ankomst til Danmark, oplyser Statens Serum Institut. Sajjad Hussain / Scanpix Denmark

Faldet ses især blandt mænd, der har sex med mænd.

Det går endelig den rigtige vej, når det gælder antallet af personer, der får diagnosticeret hiv.

Det oplyser Statens Serum Institut.

Således blev der i 2018 anmeldt 159 personer med hiv, og det er et fald på henholdsvis 12 og 13 procent færre tilfælde i forhold til både 2017 og 2016. Samtidig er der tale om et endnu større fald i forhold til 2014 og 2015, hvor der hvert år var mere end 200 nye hiv-diagnoser.

- Derfor er der grund til at tro, at hiv-kurven endelig er på vej nedad. Faldet ses især blandt mænd, der har sex med mænd, som er den største gruppe blandt nye hiv-diagnosticerede, oplyser sektionsleder i Statens Serum Institut, Susan Cowan.

49 indvandrere blev smittet før ankomst til Danmark

Ifølge Statens Serum Institut var der blandt de nye tilfælde 84 mænd, der har haft sex med andre mænd, mens 67 heteroseksuelle var blandt de smittede. Et barn blev smittet ved fødslen i Afrika, og fire var stofmisbrugere. For de sidste tre var måden, hvorpå de var blevet smittet, ukendt.

Blandt de ny-diagnosticerede var 110 danskere, som var blevet smittet i Danmark eller i udlandet samt indvandrere, som var blevet smittet, efter de kom til Danmark. De øvrige 49 var indvandrere, der var blevet smittet før deres ankomst til Danmark, oplyser Statens Serum Institut.

Statens Serum Institut oplyser, at der foruden brug af kondom er andre måder at beskytte sig mod hiv på, herunder blandt andet at man kun dyrker ubeskyttet sex med hiv-positive personer, som er i effektiv behandling.

Ifølge tal fra instituttet lever i alt 6.500 personer med hiv i Danmark i dag.