Samfund

Svenske forskere tav om baby-dødsfald

Danske fødselslæger vil endnu ikke tage stilling til, om anbefalinger om terminsdato skal ændres i Danmark.

I næsten et år tav forskere på universitetet i Gøteborg ifølge The Guardian om resultaterne af et studie af gravide kvinder, der går over terminsdatoen - selvom resultaterne kan få betydning for fødsler i både Sverige, Danmark og andre lande.

Studiet blev afbrudt af etiske grunde i oktober 2018, efter fem babyer var dødfødte, og et foster var dødt i maven på en gravid kvinde.

De seks gravide kvinder havde som led i forsøget fortsat deres graviditet ind i uge 43, mens en anden forsøgsgruppe fik sat fødslerne i gang i uge 42, som er normal praksis i Sverige.

I alt skulle det afbrudte studie have omfattet over 10.000 kvinder på 14 svenske hospitaler. 2700 kvinder nåede at deltage.

- Det er vores overbevisning, at det ikke ville have været etisk korrekt at fortsætte forsøget, konkluderede forskerne ifølge The Guardian.

"Meget uetisk"

Men forskerne har ikke delt resultaterne af deres forskning offentligt, selvom blandt andet svenske SVT og TV 4 har omtalt forskningsprojektet. Resultaterne kom først frem i september i år, da en af forskerne offentliggjorde forskningen på Gøteborg-universitetets hjemmeside som ph.d.-afhandling.

Resultaterne har endnu ikke været offentliggjort i en videnskabelig artikel, men de ventes at blive offentliggjort i det anerkendte medicinske tidsskrift British Medical Journal om kort tid.

- Eftersom de har afbrudt studiet af etiske grunde, er det meget uetisk ikke at dele resultaterne med offentligheden. Her er potentiale for at redde spædbørns liv, siger Malin Asp, chef for Spädbarnsfonden i Sverige, til TV 4.

Uvist om danske anbefalinger bliver ændret

Også i Danmark er der undren.

- Vi ser med spænding frem til, at resultaterne bliver offentliggjort i en videnskabelig artikel, og man kan undre sig over, det har taget så lang tid, siger Hanne Brix Westergaard, overlæge, ph.d. og klinisk lektor på Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling på Nordsjællands Hospital i Hillerød, til TV 2.

Hun er også formand for de danske fødselslægers organisation, Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi (DSOG). DSOG står bag de retningslinjer for fødsler for kvinder, der går over terminsdatoen, som danske hospitaler anbefales at følge.

I Danmark anbefales det, at alle fødsler er afsluttet, inden der er gået 42 uger, og gravide kvinder tilbydes igangsætning af fødslen efter 41 uger og to til fem dage - altså i 42. uge, fremgår det af anbefalingerne på Jordemoderforeningens hjemmeside.

- Det er for tidligt at sige, om der skal ændres på de anbefalinger. Men vi vil helt sikkert diskutere de her forskningsresultater, når vi ser dem, siger Hanne Brix Westergaard.

Svensk hospital ændrer praksis

I Sverige har det nu afbrudte forskningsstudie ifølge SVT ført til, at mindst ét svensk hospital fra 2020 vil ændre praksis for igangsætning af fødsler for kvinder, der går over terminsdatoen.

- Vi har ventet på den videnskabelige analyse, der viste, at det virkelig er sandt, at der er større risiko ved at vente to uger ud over terminsdatoen. Nu planlægger vi, så snart det overhovedet er muligt, at tilbyde alle kvinder, som går over tiden, igangsætning i uge 41, siger Niels Crone, chef for fødeafdelingen på Sahlgrenska Hospitalet i Gøteborg.

På hospitalet i Gøteborg og på flere andre svenske hospitaler har man hidtil tilbudt alle kvinder, der går over tiden, igangsætning af fødslen i uge 42.

TV 2 har forgæves forsøgt at få en kommentar fra universitetsadjunkt Anna Wessberg fra universitetet i Gøteborg. Hun er en af forskerne bag det afbrudte svenske studie, og det er hende, der har offentliggjort forskningen på universitets hjemmeside som PhD-afhandling.