Samfund

Hver anden dansker er parat til at betale mere for plastikposer

Afgiften skal ifølge regeringen nedbringe salget af plastikbæreposer med 20 procent frem mod 2025, men eksperter tvivler på effekten.

Danskerne er klar til et opgør med plastikposer. Spørgsmålet er bare, hvad det skal koste for at virke.

Det mener regeringen at have fundet en form for svar på ved at fordoble afgiften på plast- og papirbæreposer. Det fremgår i deres finansudspil.

Afgiften svarer til en prisstigning på 50 øre på en bærepose, man køber i dagligvarebutikkerne. Og målet er ifølge regeringen at nedbringe salget af bæreposer med 20 procent frem mod 2025.

Men den ambition er urealistisk, mener både forbrugere og eksperter.

50 øre kan ikke mærkes

Ifølge miljøbiolog Henrik Beha Pedersen fra organisationen Plastic Change skal der mere til end et lille prishop på plastikposer ved varebåndet i supermarkedet.

- Det duer ikke bare at skrue lidt på afgiften og på den måde sætte prisen op. Danskerne er generelt blevet rigere, så det vil ikke kunne mærkes, påpeger Henrik Beha Pedersen, som hellere vil have betydeligt dyrere, men også langtidsholdbare poser til salg for forbrugerne.

Forbrugerne er i hvert fald klar til at betale mere for plastikposer uden de store sværdslag.

I en ny megafon-måling, TV 2 har lavet, svarer hver anden dansker, at de mener, prisen på plastikposer bør stige.

Desuden fremgår det, at en fjerdedel af forbrugerne helt vil forbyde plastikposer. En tredjedel erkender samtidig, at prisen bør være endnu højere, hvis det skal afholde dem fra at købe en bærepose.

Den tankegang er heller ikke fremmed for Enhedslisten, der i første omgang vil sætte prisen på plastikposer op med en krone.

- Prisen skal stige, også fordi produktionen af plastik belaster naturen og bruger løs af olie. Men det er klart, at vi skal høre på adfærdsforskerne og se på, hvor meget en eventuel prisstigning vil batte hos den enkelte forbruger, siger Enhedslistens miljøordfører, Mai Villadsen, til TV 2.

Handlende bemærker ikke prisstigning

I en stikprøveundersøgelse foretaget af TV 2 i REMA 1000 i Valby i København blev prisen på bæreposer sat op med 50 øre i to timer.

Ud af de 101 handlende kunder købte 36 en plastikpose uden at bemærke den ekstra udgift. De erklærede sig også villige til at betale 50 øre mere for en bærepose fremover.

- Hvis jeg har poser derhjemme og ved, jeg skal ud at handle, tager jeg dem med. Men ellers er jeg nødt til at købe en pose for at kunne have mine varer, siger Sabrina Olsen, der er studerende, til TV 2.

Miljøminister Lea Wermelin (S) henviser til, at det overordnede mål er at få forbruget af plastikposer sat ned på længere sigt.

- Vi ved, at pris virker, men overordnet arbejder vi så også for et forbud mod udlevering af gratis bæreposer. Det er vigtigt, at forslaget om en prisstigning ikke står alene, siger Lea Wermelin med henvisning til regeringens kommende finanslov, som ifølge beregninger skal indbringe 200 millioner kroner til statskassen i 2020.