Samfund

Danmark har fået en ny taleradio - sådan kom den fra start

DF-formand Kristian Thulesen Dahl var blandt de første til at byde den nye radio velkommen.

Fra nøgne mænd i en sauna over et visit på havnen i Esbjerg til en tur til Bornholm.

Danmarks nye radiokanal Radio4 gik i luften ved midnat natten til fredag, da studievært Dan Grønbech kunne byde lytterne velkommen til en regional rundtur.

Radio4 og studievært Dan Bjerregaard gik i luften fra redaktionslokalerne i Aarhus.

Dermed levede Radio4 op til en hensigtserklæring om at rapportere langt væk fra København og uden for vante mediecirkler, som det var ønsket fra politisk hold, da den nye radiokanal i juli vandt udbuddet på FM-båndet.

- Vi gik i luften som planlagt og nåede rundt i hele landet. Vi fik vist, at vi er til stede rundt om i landet, og at vi vil kunne trække på et regionalt og lokalt netværk, siger administrerende direktør og ansvarshavende chefredaktør Anne-Marie Dohm til TV 2.

Stationens første program var ikke et fast indslag i sendefladen, men en præsentation af nogle af de nye værter og programmer, der kommer til at tegne Radio4. Herefter fulgte programmet 'Nattevagten', der tidligere har været at finde på den nu lukkede Radio24syv, inden morgenholdet tog over.

Teknisk knas

I løbet af natten var radioens hjemmeside nede i en periode, og den måtte derfor dele et alternativt link, så man kunne lytte med. Derudover kunne man fra midnat lytte med på app'en og FM-nettet.

Da Radio4 kom i gang på morgenfladen, skete det heller ikke helt uden teknisk knas.

Radio4 i luften fra redaktionslokalerne i Aarhus, fredag 1. november 2019. Foto: Ernst van Norde (Scanpix)

- Vi kom til at trykke på en knap eller to, vi ikke skulle have trykket på, lyder det fra Anne-Marie Dohm.

Førstedagen fredag formiddag byder på et af de fast tilbagevendende programindslag, 'De nøgne mænd i Asgers sauna', hvor der svedes med anstand og tales om den moderne mands udfordringer.

Siden bydes der blandt andet på programmer som 'Mediemøllen', 'Den danske forbindelse' og 'Tro på det', hvor eks-Outlandish-sanger Isam B i sin første udsendelse lørdag har Hans Otto Bisgaard som gæst til at tale om sønnen Jeppes død efter et langt sygdomsforløb i sommeren 2018.

Trods intense forberedelser er Radio4 ikke kommet helt fejlfrit fra start. Det gjorde 24-Syv heller ikke for otte år siden.

DF er glade

kanalens Facebook-side er de første reaktioner blandede. Nogle kalder den lovende og melder sig klar til at give den en chance, mens andre hurtigt har ladet kritikken falde.

Allerede kort efter midnat var Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, blandt dem, der var på tasterne for at byde Danmarks nye taleradio velkommen.

- Lytter til Radio4. Allerede live fra Herning, Bornholm og nu Odense! Kommer Danmark rundt. Lover godt, skrev DF-formanden.

Netop Dansk Folkeparti har stået i skudlinjen med deres krav om at placere hovedredaktionen mindst 110 kilometer fra København. Radio24syv ønskede ikke at efterkomme ønsket om at rykke ud af København, og det banede vejen for Radio4's entré i det danske mediebillede.

Kristian Thulesen Dahls opslag på Twitter blev mødt af skarpe reaktioner på vegne af Radio24syv, der sluttede sin otte år lange senderække med en koncert på taget af hovedbygnningen i Vester Farimagsgade i København.

Radio4 er ejet af ni regionale mediehuse. Den vil sende 24 timer i døgnet og har ligesom forgængeren fået sendetilladelse de næste otte år.

Radio4-journalisterne i Radio4's lokaler i Aarhus tirsdag 29. oktober 2019. Ingen redaktion uden kaffe. Masser af kaffe.