Samfund

Ny lov skal få boligejere til at opgive at klage

Regeringen foreslår, at 800.000 boligejere kun får penge tilbage, hvis de afstår fra at klage over skattevæsenets skæve ejendomsvurderinger.

Skattevæsenet vil fra næste år tilbyde kompensation til op mod 800.000 boligejere, der har betalt for meget i boligskat på grund af skæve ejendomsvurderinger. Men tilbuddet gives ikke uden betingelser.

Det skriver Politiken.

Regeringen vil sikre, at kompensationen 'bortfalder' for de boligejere, som enten fastholder eller vil igangsætte en klage over skattevæsenets ejendomsvurderinger.

Det fremgår af en ny lov, som skatteminister Morten Bødskov har sendt i høring. Loven skal mindske antallet af klager og dermed "imødegå en lang sagsbehandlingstid i klagesystemet," skriver regeringen.

Både en trussel og et lokketilbud

Loven vil medføre, at mange boligejere føler sig presset til at opgive deres klage, selv om de kunne ende med at få mere udbetalt, vurderer direktør i Boligøkonomisk Videnscenter Curt Liliegren:

- Det er lidt af en trussel og lidt af et lokketilbud. Det er nok ikke ministeriets stolteste stund, siger han til Politiken.

Konkret betyder loven, at 800.000 boligejere, der anslås at have penge til gode, står med et valg. Vælger en boligejer at tage imod kompensationen, fraskriver boligejeren sig dermed retten til at klage over de gamle vurderinger. Det gælder også, hvis der dukker nye oplysninger op året efter, som ændrer billedet.

Vælger en boligejer omvendt at fastholde eller igangsætte en klagesag, fordi man vurderer at have flere penge til gode end det beløb, skattevæsenet tilbyder i kompensation, kan der ske tre ting. Man kan få flere penge tilbage, man kan få færre, eller man kan ende med en ekstraregning, oplyser Skatteministeriet til Politiken.

Regeringen bør lave en 'kattelem'

Hverken DF, Konservative eller Venstre afviser at stemme for loven, men klageadgangen bør lempes, lyder det.

- Overordnet kan det være svært at håndtere det anderledes, men vi skal have udryddet al tvivl om, at boligejere kan ende med en ekstraregning, hvis ikke de får medhold, siger Dennis Flydtkjær (DF) til Politiken.

- Derudover bør regeringen lave en kattelem, så boligejere kan få genoptaget deres sag, selv om man har fået kompensation, hvis der dukker nye graverende oplysninger frem.

Det har ikke været muligt at interviewe skatteminister Morten Bødskov (S), men i en mail skriver han:

- Tilbagebetalingsordningen er en del af en bred politisk aftale. Jeg er selvfølgelig villig til at se på de nærmere detaljer i det forløb, vi går ind i.