Pia Kjærsgaard langer ud efter ung prisvinder: - Føj!

Pengene vil man have, men god opførsel kender man ikke, siger hun blandt andet.

Det var misbrug af Nordisk Råd, da forfatteren Jonas Eika under sin takketale til Nordisk Råds Litteraturpris tirsdag aften anklagede statsminister Mette Frederiksen (S) for racisme.

Det skriver Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Pia Kjærsgaard (DF), på Twitter.

- Jeg har også gennem årene gentagne gange hørt på nedrakning og politiseren fra forskellige kulturpersoner mod min person fra scenen efter modtagelse af en pris. Pengene vil man have, men god opførsel kender man ikke. Føj, skriver hun.

Den 28-årige danske forfatter modtog Nordisk Råds Litteraturpris og 350.000 kroner for sin novellesamling 'Efter solen', der blev udgivet sidste år.

- Jeg taler til den danske statsminister, som også sidder i denne sal. Mette Frederiksen, som står i spidsen for et Socialdemokrati, der er kommet til magten ved at overtage den forrige regerings racistiske sprog og politik, sagde Jonas Eika i talen, som TV 2 har en kopi af.

- Mette Frederiksen, der kalder sig Børnenes Statsminister, men fører en udlændingepolitik, der splitter familier ad, sagde han i talen.

Minister uenig i kritik

Den danske forfatter anklagede også andre regeringer i de nordiske lande for at føre racistisk politik.

Ifølge Mogens Jensen, minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde, der også var til stede ved prisuddelingen, har forfatteren imidlertid lov til at dele sin mening.

- Han har en holdning, det skal han have lov til at have, og det respekterer jeg. Jeg er uenig i hans kritik, men først og fremmest vil jeg ønske ham tillykke med prisen. Det er stort for ham, sagde Mogens Jensen til TV 2.

'Prisvindende forfatterklovn'

Men det er ikke alle socialdemokrater, der blot trækker på skuldrene. Ifølge udlændinge-, integrations- og indfødsretsordfører Rasmus Stoklund (S) er Jonas Eikas tale ikke bare en hån mod Mette Frederiksen - men mod millioner af mennesker.

Det skriver han på Twitter.

- Pinligt, at denne prisvindende forfatterklovn bruger sin takketale på at anklage statsministeren for at være racist. Han ønsker at ramme Mette F., men opnår alene at devaluere begrebet og håne millioner af mennesker, der har været udsat for racisme, skriver han.