Samfund

Danmark får stor rabat på kampfly

Det er endnu uvist, hvor stor besparelsen bliver.

Prisen på de første af de 27 nye danske F-35-kampfly falder med 12,8 procent, oplyser producenten, Lockheed Martin.

Besparelsen er blevet mulig som følge af "smarte opkøb" og en generel effektivisering af produktionen, lyder det.

For Danmarks vedkommende betyder det i første omgang, at de syv første fly bliver billigere end aftalt. Hvor mange penge det drejer sig om, er endnu uvist.

I alt afsatte et politisk flertal i 2016 godt 13 milliarder kroner til indkøbet af 27 fly samt fire simulatorer.

Besparelse betyder ikke flere fly

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) "er naturligvis glad" for besparelsen:

- Når det er sagt, ændrer det grundlæggende ikke meget på den samlede økonomi i hele kampflyprogrammet, hvor der også har været udgifter, der har trukket den anden vej, siger hun i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Ministeren henviser her blandt andet til de ekstra udgifter ved en nødvendig flytning af det anlæg, der fra 2023 skal huse de nye fly på Flyvestation Skrydstrup.

Derfor afviser Trine Bramsen også spørgsmålet om, hvorvidt den lavere pris giver anledning til igen at overveje, om Danmark skal købe flere end de 27 fly.

- Aktuelt er der ikke konkrete drøftelser om at købe flere fly, siger Trine Bramsen.

Prisfald var forventet

Ritzau har spurgt Kampflykontoret under Forsvarsministeriet, hvor stor en besparelse i kroner og øre prisnedsættelsen vil give, men den eksakte størrelse lader sig ikke umiddelbart afklare.

Det skyldes blandt andet, at indkøbsprisen på de godt 13 milliarder kroner til dels var baseret på en forventning om, at prisen med tiden ville falde.

Der er dog ingen tvivl om, at de syv første fly reelt bliver billigere, for ifølge producenten er prisnedsættelsen nået et år tidligere, end producenten havde estimeret.

Tirsdag kom det frem, at Lockheed Martin ifølge flere amerikanske medier, blandt dem CNBC, har fået selskabets største kontrakt nogensinde med det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon.

Ifølge CNBC er kontrakten 34 milliarder dollar (228,93 milliarder kroner, red.) værd for Lockheed Martin.