Samfund

Prismodtager anklager Mette Frederiksen for racisme i takketale: - Hun sad som forstenet

Den danske forfatter holdt opsigtsvækkende takketale i Stockholm.

I en opsigtsvækkende takketale, da han tirsdag aften modtog Nordisk Råds Litteraturpris for 2019 i Stockholm, anklagede den 28-årige danske forfatter Jonas Eika den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), for racisme.

Det skete for øjnene af Mette Frederiksen selv, der sad på første række på tilskuerpladserne.

Det fortæller TV 2s politiske redaktør Troels Mylenberg, som er til stede ved prisuddelingen i Stockholm.

- Han holdt en meget følelsesladet tale, hvor han flere gange nævnte Mette Frederiksen ved navn og anklagede hende og hendes regering for at have overtaget den seneste regerings racistiske politik, fortæller Troels Mylenberg.

- Jeg taler til den danske statsminister (som også sidder i denne sal). Mette Frederiksen, som står i spidsen for et Socialdemokrati, der er kommet til magten ved at overtage den forrige regerings racistiske sprog og politik, sagde Jonas Eika i talen, som TV 2 har en kopi af.

- Mette Frederiksen, der kalder sig Børnenes Statsminister, men fører en udlændingepolitik, der splitter familier ad, sagde han i talen.

Den danske forfatter anklagede også andre regeringer i de nordiske lande for at føre racistisk politik.

- Der var spredt hujen og bifald. Mette Frederiksen og den svenske statsminister, Stefan Löfven, der også sad på første række, sad som forstenede og klappede ikke, fortæller Troels Mylenberg.

Socialdemokratisk minister: Den holdning har han lov til at have

Mogens Jensen, minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde, var også til stede ved prisuddelingen, og han tog kritikken fra forfatteren afslappet.

- Han har en holdning, det skal han have lov til at have, og det respekterer jeg. Jeg er uenig i hans kritik, men først og fremmest vil jeg ønske ham tillykke med prisen. Det er stort for ham, sagde Mogens Jensen til TV 2.

Minister for Nordisk samarbejde Mogens Jensen er uenig i forfatters kritik. Men han har ret til at have den holdning, siger han.

Den 28-årige danske forfatter modtog Nordisk Råds Litteraturpris for sin novellesamling 'Efter solen', der blev udgivet sidste år.

Får 350.000 kroner

Juryen begrunder sit valg med, at novellerne "har overrasket og begejstret med sit globale perspektiv, sit sanselige og billedstærke sprog og sin evne til at tale ind i samtidens politiske udfordringer, uden at man på nogen måde føler sig dirigeret et bestemt sted hen".

- Jonas Eika skriver om en virkelighed, der er genkendelig, om vi så befinder os i København, i Mexico eller i Nevada - blandt finansspekulanter, hjemløse drenge eller folk, som tror på rumvæsener.

- Men der er poetisk magi i luften. Virkeligheden åbner sig mod andre muligheder, andre dimensioner. Det er der noget vidunderligt og håbefuldt i, som præcis minder os om, hvorfor litteraturen kan andet og mere end at spejle det, vi allerede kender til, lyder det i en pressemeddelelse fra Nordisk Råd om baggrunden for, at Jonas Eika får prisen.

'Efter solen' er Jonas Eikas anden bogudgivelse. Sammen med litteraturprisen modtager han 350.000 kroner.

Senest Nordisk Råds Litteraturpris gik til en dansker, var i 2017, hvor Kirsten Thorup modtog prisen for sin roman 'Erindring om kærligheden'.