Jordemoder opfordrer kvinder til at prioritere onani over forældreintra

Dobbelt så mange mænd som kvinder onanerer mindst én gang om ugen. Kvinder bør i højere grad finde tid til at onanere i hverdagen, mener jordemoder.

Camilla Härtel har samlet veninder, tidligere kollegaer og andre interesserede i et bofællesskab en tirsdag aften i Trekroner.

- Jeg viser jer ikke noget på mig selv, siger hun og griner.

Hendes oplæg handler om onani og nydelse, men det er altså ikke en praktisk undervisning, understreger hun.

Det er et oplæg til debat - og en påmindelse om, at vi skal huske at prioritere os selv, lyder det.

- Jeg tror, der er mange med børn især, der kan nikke genkendende til, at børn er førsteprioritet i hverdagen. Måske er manden på andenpladsen, så kommer arbejde, forældreintra, og så kommer man selv på en sidsteplads, siger jordemoder Camilla Härtel Jensen til de omkring 20 kvinder, der er mødt op.

- Det efterlader ikke meget plads til selvforkælelse og nydelse.

Onani gør os glade

Langt de fleste kvinder, nemlig 87 procent, har onaneret på et tidspunkt i deres liv. Det viser den nye befolkningsundersøgelse Projekt SEXUS, der er et samarbejde mellem Statens Serum Institut og Aalborg Universitet.

Men ser man på, hvor ofte kvinder onanerer sammenlignet med mænd, er der store forskelle.

67 procent af mændene svarer i undersøgelsen, at de har onaneret mindst en gang om ugen det seneste år, mens det for kvinder er 30 procent.

- Jeg synes, det er ærgerligt, for jeg tror ikke kun, det handler om, at mænd har mere lyst. Men jeg tror indimellem, mænd er bedre til at sige: "Jeg går sgu lige ud på toilettet og får det her ud af systemet", siger Camilla Härtel Jensen.

- Så er der naturligvis den kønsforskel, at det jo ofte tager længere tid for kvinder at opnå en orgasme. Så har vi overhovedet tid, og prioriterer vi den tid til os selv? spørger Camilla Härtel Jensen kvinderne i forsamlingen.

Hvorfor onanerer mænd mere?

Camilla Härtel Jensen ville ønske, at kvinder prioriterede onani højere i hverdagen. For hun mener, at vi undervurderer de positive effekter, der er ved at have sex med sig selv.

- Vi er et samfund, der er meget i hovedet. Vi skal være gode mødre, gode hustruer, vi skal være gode på arbejde, have en fritidsinteresse, brænde for noget. Jeg tror, hvis vi starter med at brænde for os selv, så vil det smitte af på alle aspekter i vores liv, siger Camilla Härtel Jensen, der i øjeblikket arbejder på at skrive det, hun kalder "en kussebog".

Da snakken under hendes oplæg falder på, hvorfor mænd onanerer mere, kommer en af kvinderne med et bud:

- Det kan da måske også handle om, at mænds kønsorganer sidder udenpå, og at de fra helt små har været vant til at gå og hive fat i den. Det gør piger bare ikke på samme måde. Og de bliver også mødt af deres omverden på en anden måde, lyder det.

Kvinder og orgasmer

  • 12% af seksuelt aktive kvinder har oplevet hyppigt, problemvoldende besvær med at opnå orgasme ved seksuelt samvær inden for det seneste år.
  • 7% af seksuelt aktive kvinder har slet ikke haft orgasme ved onani eller seksuelt samvær inden for det seneste år.
  • 4% af kvinder, der har haft orgasme inden for det seneste år, har oplevet ubehagelige orgasmer i samme periode.

Kilde: ’Sex i Danmark – nøgletal fra Projekt SEXUS 2017-2018’

Men faktisk findes der ikke et entydigt svar på, hvorfor mænd onanerer markant oftere end kvinder, fortæller Christian Graugaard, professor i sexologi.

- Vi ved, at kønshormonet testosteron er et seksuelt driverhormon, og det har mænd i større koncentration end kvinder. Men for mig at se er der ingen tvivl om, at der også er nogle kulturelle faktorer på spil, altså noget med idealer og normer og forventninger til, hvad henholdsvis mænd og kvinder kan seksuelt, siger Christian Graugaard, der er medforfatter på Projekt SEXUS.

Kvinder får mere intense orgasmer ved onani

I undersøgelsen har forskerne spurgt danskerne, hvorfor de onanerer. For langt de fleste, både mænd og kvinder, handler det om, at "det føles dejligt".

Men der er også andre grunde.

36 procent af kvinderne svarer eksempelvis, at de får mere intense orgasmer ved onani end ved samleje. Det gælder for 11 procent af mændene.

Ifølge overlæge på sexologisk klinik på Rigshospitalet Ellids Kristensen er det ikke overraskende.

- Intense orgasmer er ikke nødvendigvis bedre orgasmer, men en anderledes form for orgasmer. Det er velkendt, og også noget vi har set i tidligere undersøgelser. Formentlig handler det om, at kvinden bedre selv kan mærke lige præcis, hvad der skal ske, og udelukkende kan fokusere på det, siger Ellids Kristensen.

- Mænd skal øve sig

Camilla Härtel Jensen mener, at tallene er en god anledning til at tale med sin sexpartner om, hvad der fungerer for kvinden.

- Mænd skal øve sig. Og så skal de snakke med deres kvinder om, hvad de kan lide. Hvis man giver sig rigtig god tid og laver andet end pik i kusse-sex, tror jeg, alle ville få et bedre sexliv. Og det kan lige så godt være manden, der tager den op og spørger: "Hvad har du lyst til, hvilke fantasier har du?"

Men hun har også en teori om, at nogle kvinder holder sig tilbage, når det kommer til den åbne snak om sex.

- Jeg tror stadig, der er mange kvinder, der ikke tør sige, hvad de har lyst til. Der ligger så meget kulturelt i os. Det handler om, hvilken type vi må være, og hvor aggressive vi må være i vores seksualitet, siger Camilla Härtel Jensen.