Samfund

Greta Thunberg får Nordisk Råds Miljøpris - afviser at modtage den

Den svenske klimaaktivist Greta Thunberg får Nordisk Råds Miljøpris for bidraget til klima- og miljødebatten.

Den svenske klimaaktivist Greta Thunberg har fået Nordisk Råds Miljøpris for 2019.

Det oplyser Nordisk Råd i en pressemeddelelse.

Prisen får 16-årige Greta Thunberg, fordi hun har vakt liv i klima- og miljødebatten på et kritisk tidspunkt i verdenshistorien, forklarer juryen.

Samtidig har hun inspireret millioner af mennesker verden over til at kræve mærkbare tiltag fra politikerne.

- Greta har som ingen anden præsteret på kort tid at øge bevidstheden om klima- og miljøspørgsmål i de nordiske lande og i resten af verden.

- Hun har stædigt og overbevisende opfordret verden til at lytte til forskningen og handle ud fra fakta. Hendes påvirkning er blevet så omfattende, at der nu tales om en global "Greta Thunberg-effekt", lyder det i pressemeddelelsen fra Nordisk Råd.

Sammen med prisen får Greta Thunberg 350.000 kroner.

Men i en opdatering på Instagram skriver Greta Thunberg selv, at hun ikke vil modtage prisen.

- Jeg har modtaget Nordisk Råds Miljøpris 2019. Jeg har besluttet mig for at afvise denne pris, skriver hun blandt andet.

- Kilmabevægelsen behøver ikke flere priser. Hvad vi har brug for er at vores politikere og magthaver begynder at lytte til den nuværende, bedst tilgængelige videnskab, skriver Greta Thunberg.

Fik ikke fredspris

Tidligere i år var hun også nomineret til at modtage Nobels fredspris. Den endte dog i stedet med at gå til Etiopiens premierminister, Abiy Ahmed.

Greta Thunberg har i noget tid været en af de mest fremtrædende stemmer i kampen mod klimaforandringer. Hun er blandt andet kendt for at være blevet væk fra skolen for i stedet at demonstrere foran Riksdagen i Sverige.

For en måneds tid siden talte hun ved åbningen af FN's klimatopmøde i New York. Det var en tale, som længe efter fik en del omtale på grund af særligt den måde, Grete Thunberg fremlagde den på.

- Jeg burde slet ikke stå heroppe. Jeg burde være i skole. I ser håb i os unge mennesker - hvordan vover I?

- I har stjålet mine drømme og min barndom med jeres tomme ord, sagde Greta Thunberg dengang med tårer i øjnene.

Prisen til Greta Thunberg er blevet givet tirsdag aften ved en prisuddeling i Konserthuset Stockholm, hvor Nordisk Råd også uddeler priser inden for film, musik, litteratur samt børne- og ungdomslitteratur.