Samfund

Nu kræver kulturminister svar: - Radio- og tv-nævnet må stille op

Kulturministeren inviterer medieordførere med til et møde, hvor nævn vil besvare spørgsmål om DAB-udbuddet.

Kulturminister Rasmus Prehn (S) vil have Radio- og tv-nævnet til at svare på den seneste tids spørgsmål og kritik om begrundelsen for valget af udbyder til den nye DAB-kanal.

Derfor vil ministeren sørge for et møde med nævnet, hvor også medieordførere fra Folketingets partier er inviteret, så nævnet kan svare på spørgsmål.

- Jeg vil have, at der er rene linjer om den beslutning, som Radio- og tv-nævnet har truffet. Kritik og alle spørgsmål om DAB-udbuddet er mere end velkommen, og alle skal have svar, siger Rasmus Prehn i en pressemeddelelse.

- Derfor må Radio- og tv-nævnet også stille op og besvare alle spørgsmål, der måtte være. Det er vigtigt, at nævnet nu har åbnet for, at byderne kan stille spørgsmål til nævnet om beslutningen, lyder det videre fra ministeren.

24syv tabte til Loud

I sidste uge tabte Radio24syv udbuddet om at drive den nye DAB-kanal til ungdomsstationen radio Loud.

Det afgjorde Radio- og tv-nævnet, og frem til middagstid 29. oktober kan Radio24syv, Loud samt DK4 Radio, der også havde ansøgt om at drive kanalen, stille spørgsmål til nævnet vedrørende dets afgørelse.

Efter afgørelsen har det blandt andet været kritiseret, at Radio Loud lægger op til at dække 82 procent af landet, mens Radio24syv lagde op til at dække cirka 97 procent.

Netop den mindre geografiske dækning har været kritiseret af De Radikale, som ønsker et nyt udbud af den nye dabkanal. Også Liberal Alliance ønsker, at udbuddet går om.

Flere politikere efterlyser nyt udbud

Rasmus Prehns udmelding kommer, efter flere politikere har efterspurgt, at udbuddet om DAB-kanalen skal gå om.

Blandt andre Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, der i et Facebook-opslag kalder Radio- og tv-nævnets vægtlæggen på økonomi i dets afgørelse for "besynderligt".

Også Venstres Claus Hjort Frederiksen melder sig i koret, der vil redde Radio24syv. Han kalder det "helt uforståeligt, at Radio24syv skal lukke".

- Jeg forstår ikke det danske samfund har råd til at skrotte dette bidrag til mediebilledet. Lad os håbe på politisk mod til at gøre denne beslutning om, skriver han på Facebook.

Minister: - Jeg stiller gerne op

Indtil nu har Rasmus Prehn ikke kommenteret afgørelsen omkring den nye DAB-kanal, og det har ifølge ham kastet kritik af sig.

- Det ærgrer mig, for jeg stiller gerne op, men jeg skal også overholde armslængdeprincippet, hvilket betyder, at det er det uvildige Radio- og tv-nævn, der står for processen om udbuddet. Begynder jeg at udtale mig, risikerer jeg at bryde med dette princip.

- Mit ønske er, at alt foregår korrekt. Derfor har jeg sat gang i denne proces, hvor alle kritiske spørgsmål og indsigelser besvares, siger han.

Radio24syv og de andre bydere har allerede fået mulighed for at stille skriftlige spørgsmål om udbuddet til Radio- og tv-nævnet. Spørgsmålene skal være stillet inden tirsdag klokken 12.

Nævnet vil besvare spørgsmålene inden middagstid fredag. Svarene vil ifølge Slots- og Kulturstyrelsen blive offentliggjort.