Samfund

Familien flygtede fra IS’ rædsler, men al-Baghdadis død får dem ikke til at juble

Serdar Ahmed har mistet et familiemedlem og en række venner og bekendte på grund af IS.

Terrororganisationen Islamisk Stat har splittet familien ad og kostet døde blandt både familiemedlemmer og venner.

Alligevel står den kurdiske flygtning Serdar Ahmed og resten af hans familie ikke med hænderne over hovedet, selvom IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi døde i weekenden.

- Jeg går ikke rundt og jubler, siger Serdar Ahmed, da TV 2 møder ham i hans mors lejlighed på Frederiksberg.

Moren er flyttet ind for nylig og har kun lige nået at lægge et par madrasser ud på gulvet i stuen. Lys er der ikke meget af, men på et stort tv viser en kurdisk tv-station billeder fra hjemstavnen i det nordlige Syrien.

Jeg kunne ikke spise og begyndte at ryge

Serdar Ahmed

Det var her Abu Bakr al-Baghdadi døde efter et amerikansk angreb lørdag.

- Det er fint, at han er død, men det kan ikke gøre mig glad, for der er stadig krig og angreb på civile både kurdere og arabere i området, siger Serdar Ahmed og tænker på sin ene storesøster, der fortsat bor i Syrien.

- Hver gang en terrorleder bliver dræbt, kommer der en ny. Jeg frygter, at en af hans venner tager over. Der er stadig frygt i min familie og uro i mit hjerte over, at IS kommer tilbage.

Serdar Ahmed bor i dag i København. Han studerer og arbejder på McDonald's.

Flygtede da IS angreb hjembyen

Serdar Ahmeds mor og hans handicappede lillebror måtte flygte for livet, da IS-krigere i september 2014 indledte et stormløb mod hjembyen Kobane i det nordlige Syrien.

Han har ødelagt vores liv

Serdar Ahmed

Serdar Ahmed havde få måneder forinden forladt landet af frygt for at blive tvunget ind i den syriske præsident, Bashar al-Assads, hær, og fra et lille værelse i Aabenraa, hvor han dengang boede, kunne han magtesløst følge med i rædslerne hjemmefra.

- Jeg hørte historier om folk, der blev slagtet og skåret i 10 stykker af IS-krigere, og piger der blev voldtaget. Jeg kunne ikke spise og begyndte at ryge, husker Serdar Ahmed.

Mens de påståede uhyrligheder stod på, slap moderen og den handicappede lillebror ud af Syrien, men så heldige var langt fra alle.

- IS har ødelagt vores liv

Serdar Ahmed mistede mindst et familiemedlem samt en masse venner og bekendte i krigen mod IS. Moderen og lillebroren er siden kommet til Danmark, men resten af familien, der også tæller en far og i alt syv søskende, er i dag spredt ud over mange forskellige lande.

- Vi er ikke en familie mere, der kan sidde sammen som før og drikke te og snakke. Nu er det kun på videoopkald på telefonen, siger Serdar Ahmed og vender sig mod Abu Bakr al-Baghdadi.

- Han har ødelagt vores liv. Det er forfærdeligt, og vi har grædt meget. IS-jihadisterne er nogle barbarer og forfærdelige mennesker, der dræber mennesker, fordi de gerne vil i paradis.

Resterne af familien Ahmeds hus i Kobane. Der er ikke meget tilbage, efter kampene mellem IS og kurdiske millitser.

Vejen hjem er ikke blevet kortere

IS er i dag for længst fortrængt fra Kobane og eksisterer ikke længere som en større hær.

Generelt er terrororganisationen voldsomt presset og har mistet mange mænd, og når lederen så oven i det bliver dræbt, kan vejen tilbage til Kobane umiddelbart synes at være blevet lettere for familien Ahmed.

Helt sådan ser Serdar Ahmed dog ikke på det.

- Jeg tror ikke, det betyder så meget for os. IS er stadig i området, så det er ikke blevet lettere at vende tilbage. Især fordi Tyrkiet nu også angriber i det nordlige Syrien, siger han og fortsætter:

- Men hvis hans død kan være med til at slukke andre jihadisters drømme, er det godt, siger Serdar Ahmed.