Samfund

Gudenåen og Storåen gået over deres bredder - oversvømmelser truer

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Regnen siler ikke længere ned, men der kan fortsat komme byger, som lokalt kan være kraftige. Vandmasserne skaber problemer flere steder i Jylland.

Mens solen søndag skinner flere steder i den østlige del af landet, regner det fortsat i den vestlige – faktisk har regnen stort set silet ned hele weekenden i store dele af Jylland.

I Billund har man i perioden fra fredag morgen til søndag morgen – altså på 48 timer – fået 46,2 millimeter regn.

Og de store regnmængder begynder nu at få konsekvenser flere steder i landsdelen – blandt andet i Holstebro, hvor kolonihaver, der ligger ned til åen, risikerer at blive oversvømmet i løbet af det næste døgn. Det skriver TV Midtvest.

Vand fra regnvejr løber lige nu ud i åen

Kommunen bruger lige nu Vandkraftsøen til at holde en del af vandmasserne tilbage, men Storåen afvander et så stort areal, at søen er ved at blive fyldt op, og vandet i åen står allerede op til kanten, oplyser Torben Mølgaard, der er chef for natur og miljø i Holstebro Kommune.

Han oplyser desuden, at det i øjeblikket ikke ser ud til, at Holstebro midtby vil blive oversvømmet, men da vandstanden i åen nærmer sig ni meter, er risikoen stadig til stede.

Risikoen for oversvømmelser i Storåen skyldes, at åen afvander et meget stort område, hvor vandet - der er faldet de sidste dage - fortsat er i gang med at løbe ud i åen. Samtidig er vandstanden i Nissum Fjord mellem 50 og 60 centimeter over normal vandstand som følge af kraftig vestenvind. Derfor får vandstanden i fjorden også vandstanden i den sidste del af åen til at stige.

Pumper sat i gang i Vejle og ved Gudenåen

Lørdag aften meddelte Vejle Kommune, at pumperne ved slusen midt i byen blev startet på grund af risiko for oversvømmelser, og i Syd- og Sønderjylland slukkede de store vandmængder trafikreguleringerne i blandt andet Sønderborg, Vejen og Tønder – samlet set var der i Askov ved Vejen ifølge TV 2 Vejret på det tidspunkt faldet 17,2 millimeter regn.

Også længere nordpå i Silkeborg har den silende regn fået Gudenåen til at gå over sine bredder – blandt andet er vandet faretruende tæt på at oversvømme Svostrup Kro. Havemøblerne, der står i kroens have, er allerede under vand, og kroen satte fredag aften tre pumper op i kroens vinkælder for at undgå oversvømmelse.

På videoen herunder kan du se, hvor hurtigt vandet i kælderen steg, da kroejer Dragan Sljivic et kort øjeblik slukkede for to af de tre pumper.

For at vise hvor store kræfter, der er på spil, slukker kroejer Dragan Sljivic et kort øjeblik for to af de tre pumper i kælderen. Og det får vandstanden til at stige 10 cm på få sekunder. Video: TV 2 Østjylland

Over 40 millimeter regn flere steder i Jylland

Ifølge TV 2s meteorolog Sebastian Pelt vil det søndag fortsat regne flere steder, men regnen vil ikke sile ned uafbrudt, som det var tilfældet lørdag.

- Der kan komme byger, som lokalt kan være kraftige, siger han.

Lørdagens regnvejr skyldtes en frontzone, der bølgede gennem landet og hele tiden sørgede for nye forsyninger af regn. Frontzonen udskilte meget varm luft for årstiden mod syd og øst, fra køligere luft mod nord og vest.

Fra fredag eftermiddag og til søndag morgen er der visse steder i Jylland faldet over 40 millimeter, og på landsplan blev lørdagsdøgnet også særdeles vådt med 17,3 millimeter, men søndagen byder altså på væsentligt bedre vejr, når det gælder regnmængder.

Gjern Å, som munder ud i Gudenåen, flyder over. Video: Casper Fauerholdt