Samfund

Nu kan du artsbestemme svampe med mobilen

Her ses den grønne fluesvamp, som er en af de mest giftige. Jens H. Petersen / Giftlinjen

Selv om ny app kan afgøre, om svamp er spiselig eller ej, bør man ifølge lektor altid spørge kender til råds.

Den prikkede og hvide er blot en af de svampe, du kan støde på i den danske natur. Og det kan være svært at holde styr på, hvad de hedder, og hvor giftige der er.

Men nu har forskere fra Naturhistorisk Museum på Københavns Universitet udviklet en app, der via fotogenkendelse kan artsbestemme skovens svampe. Det skriver universitetet i en pressemeddelelse.

- Det er første gang, at det er muligt at få hjælp til at artsbestemme svampe med det samme ved hjælp af elektronisk billedgenkendelse i Danmark, siger lektor og projektleder Jacob Heilmann-Clausen.

Appen hedder Svampeatlas, og er da også netop koblet sammen med Danmarks Svampeatlas, som er en stor database over danske svampe.

Den fungerer ved, at man tager et billede af en svamp, som så bliver analyseret. Herefter har appen en række bud på, hvilke svampearter der kan være tale om.

Den svampeart, som algoritmen anser for at være den mest sandsynlige, vil ligge øverst.

Den røde fluesvamp er almindelig i hele Danmark og en af de svampe, som det IKKE anbefales at indtage.

Det kræver stadig erfaring at være sikker

Forskerne advarer dog om, at appens vurdering af den pågældende svamp ikke kan stå alene.

- Du må aldrig spise en svamp, bare fordi fotogenkendelsen foreslår, at det er en spiselig svamp, du har fundet. Du bør altid sørge for også at spørge en erfaren svampekender til råds, siger projektlederen.

Svamp fundet tæt på Strandvejen i Jærgersborg Strandhave.

I appen er der gjort meget ud at fortælle netop det og samtidig gøre det tydeligt, når den mener, at folk har fundet en giftig svamp.

- Men vi kan ikke gardere os mod, at folk opfører sig som idioter. Det må vi bare krydse fingre for, at de ikke gør. Vi har gjort vores bedste for at opdrage folk til at huske hjernen, siger Jacob Heilmann-Clausen.

Hvert år er der svampeplukkere, som kommer galt afsted, når de plukker og efterfølgende spiser af skovens svampe.

Giftige svampe kostede børn livet

I 2017 omkom to børn fra en familie i Haslev, efter at de ifølge Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi havde indtaget giftige svampe plukket i det fri.

Overlæge Niels Ebbehøj fra Giftlinjen ved Bispebjerg Hospital har tidligere over for Ritzau anslået, at giftige svampe i gennemsnit koster et til to dødsfald om året samt et tilsvarende antal levertransplantationer.

Det kan give symptomer som opkast og diarré, hvis man indtager grøn fluesvamp.

Hos Giftlinjen modtager omkring 700 opkald om året om svampe.