Samfund

39 lig fundet i England - vognmand frygter noget lignende kan ske i Danmark

Ti voksne og et spædbarn har før gemt sig i en af Henrik Skov Christensens trailere. Ingen kom noget til, men sådan går det måske ikke næste gang.

Når vognmand Henrik Skov Christensen hver dag sender sine lastbiler ind og ud af Esbjerg Havn, frygter han, at det kan ende i en tragedie som den, der netop har udspillet sig i England.

Her blev 39 personer med kinesisk statsborgerskab onsdag fundet døde i en lastbiltrailer i det sydlige England.

- Det er forfærdeligt, hvad der er sket i England, og i princippet kunne det ske for en af mine ansatte, i og med at vi laver det samme som chaufføren på den engelske havn, siger Henrik Skov Christensen.

Alene i år har han haft 19 episoder, hvor personer har forsøgt at komme ombord i hans trailere.

60 lastbiler til England hver dag

I sagen fra England hentede en lastbilchauffør en trailer i et havneområde, og en time senere blev de 39 lig fundet i traileren.

Det er indtil videre uklart, om chaufføren kendte til lasten. Men fremgangsmåden med at hente en trailer og køre den videre er den samme som Henrik Skov Christensens chauffører bruger, når de skal have fragtet gods til Esbjerg Havn og videre på færgen til England. Og derfor drager han en parallel til Danmark.

Sådan noget er ekstremt farligt

Michael Fries, teamleder for vagterne på Esbjerg Havn

- Chaufføren i England tog en trailer, og det samme gør vi jo hver dag med 60 biler ud og ind af Esbjerg Havn. Så sidder der nogle i den og tror de skal til England, så kan det samme ske for os, siger Henrik Skov Christensen.

Forsøgte at gemme sig under trailer

Esbjerg Havn har i år været centrum for adskillige episoder, hvor udlændinge har forsøgt at komme ombord på lastbiler og videre med fragtfærgen til England.

Havneområdet ved færgen er sikret med et højt hegn og termiske kameraer, der kan opdage personer i mørke. Alligevel har vagterne haft travlt i 2019.

Det er ikke ovre endnu

Michael Fries, teamleder for vagterne på Esbjerg Havn

Siden årsskiftet har der været over 60 hændelser på Esbjerg Havn med personer, der ulovligt er trængt ind på området ved færgen til England. Og onsdag opdagede vagterne to personer, der havde forceret hegnet og gemt sig under en lastbiltrailer, der skulle til England.

- Sådan noget er ekstremt farligt, og det kan ende med at koste dem livet, siger Michael Fries, der er teamleder for havnevagterne på Esbjerg Havn.

Fremgangsmåden er ofte, at personer, der gemmer sig under lastbiltrailere, hopper ud, når de kommer ombord på færgen, hvor der ofte ikke er overvågning. Herefter skærer de så hul i trailerens presenning og gemmer sig der.

Så langt nåede de to personer i Esbjerg Havn onsdag dog ikke. Politiet hentede dem, inden de kom ombord på færgen.

Fem hændelser på en uge

Modsat England og flere andre steder i Europa har der i Danmark ikke været eksempler på meget store grupper af mennesker, der forsøger at smugle sig videre til et andet land.

I Esbjerg Havn er det oftest enkeltpersoner eller mindre grupper, og især i første halvår af 2019 havde vagterne på havnen travlt med at stoppe forsøg på ulovligt at komme ombord på færgen til England. Ofte har der været tale om mænd fra Albanien.

Teamleder for havnevagterne Michael Fries forklarer, at der hen over sommeren stort set ikke var nogen episoder, og at de var begyndt at tro, at det var stoppet. Men på det seneste er der begyndt at ske noget igen.

- Vi har haft fem hændelser den seneste uge, og det viser, at vi skal være på vagt. Det er ikke ovre endnu, siger Michael Fries.

Forsøger at fange dem med nyt udstyr

Kampen for at forhindre den ulovlige overfart til England handler ikke kun om sikkerhed. Den er også et spørgsmål om økonomi.

Vognmand Henrik Skov Christensen fik i 2016 en regning på næsten 962.000 kroner, da det viste sig, at der var ubudne gæster i en af hans trailere, da den ankom til England.

Her opdagede de engelske myndigheder, at ti voksne og et spædbarn hoppede ud af traileren, og Henrik Skov Christensen blev pålagt at betale bøder på 2000 pund per person, hotelophold samt en regning på over en halv million kroner for tabt gods.

Det vil han meget gerne undgå, og derfor har han investeret i en CO2-måler, som medarbejderne kan stikke op under presenningen på traileren for at teste, om der er personer ombord.

Måleren har dog endnu ikke afsløret ubudne gæster, der ofte bliver fanget af vagterne på havnen, inden de når så langt.

- Men jeg følte, at jeg blev nødt til at gøre noget, siger Henrik Skov Christensen.

Et stigende problem i Europa

Det er uklart, om de mange hændelser på Esbjerg Havn er eksempler på organiseret menneskesmugling, eller om det i højere grad er enkeltpersoner og mindre grupper, der gør det på egen hånd.

Men en rapport fra det europæiske politisamarbejde Europol viser, at problemer med menneskesmugling i Europa er stigende.

Europol havde i 2017 mindst 65.000 mistænkte smuglere på sin overvågningsliste, og det er mere end dobbelt så mange som i 2015. I 2018 var der 6600 sager om illegale migranter gemt bag køretøjer.

Den seneste sag fra England er langt fra enestående, og i 2015 blev 71 illegale migranter fundet døde i en lastbil i Østrig på grund af iltmangel.

Ifølge Ninna Nyberg Sørensen, der er forsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), er der en god grund til, at flere tager chancen.

- Måden at komme over grænser på er blevet så vanskelig, at folk tager nogle enorme risici. Og på grund af al den overvågningsteknologi, der er ved grænserne, er smuglerne nødt til at finde på metoder, som kan være farlige, for at det kan lade sig gøre, siger Ninna Nyberg Sørensen.