Samfund

De radikale vil have DAB-udbuddet til at gå om

Og Enhedslisten vil have en redegørelse, mens der er undren hos Venstre.

Det Radikale Venstre vil have omgjort udbuddet, der sendte DAB-sendetilladelsen til Loud og lukkede Radio24syv.

Ifølge partiets medieordfører, Jens Rohde, så er det ikke foregået på lige vilkår.

Han mener, at det er underligt, at Radio24syv tabte, fordi de ansøgte om at få de 280 millioner kroner, der var sat af til det. Loud havde kun ansøgt om 260.,8 millioner kroner.

- Enten må vi lave det helt om, eller også må vi sige, at nævnet må sørge for, at man vurderer ansøgningerne – især økonomisk - ud for et lige vilkår, siger han til TV 2.

- Den ene er landsdækkende, og det er den anden ikke, så det har jo betydning for økonomien.

Uforstående over for kriterier

I udbuddet til den nye DAB-kanal stod der blandt andet, at kanalen skulle dække landsdækkende, men vinderen, Loud, skriver i deres tilbud, at den kun vil dække 85 procent af landet.

Modsat eksempelvis Radio24syv, der ville dække hele landet.

- Det kan ikke passe, at den ene skal vurderes på at være landsdækkende, og den anden på at dække 80 procent, siger Jens Rohde og tilføjer:

- Jeg forstår ikke, hvordan nævnet pludselig kan definere, at radioen ikke behøver at være landsdækkende.

Forkert målgruppe

Loud henvender sig primært til de unge lyttere i aldersgruppen 15-32, og det var en af grundene til, at de trak det længste strå i udvælgelsen.

Men ifølge medieordføreren er det helt forfejlet.

- De unge bruger ikke DAB. Det er de ældre, der gør det, så jeg forstår ikke, hvordan man kan forestille sig, at netop det skulle være en motor for DAB, siger Jens Rohde.

Undren hos andre partier

Enhedslisten siger, at det var helt bevidst, at ansvaret blev lagt væk fra Christiansborg og over i et eksternt nævn. Det skulle sikre, at der var en armslængde til den politiske indblanding.

Selvom partiet også undrer sig, så er det dog ikke klar til at udbuddet skal gå om.

- Jeg vil gerne have en redegørelse fra Radio- og TV-nævnet og fra Kulturministeriet om deres overvejelser, og om reglerne er overholdt, siger Søren Søndergaard, der er medieordfører i Enhedslisten, til TV 2.

- Vurderingen kan ikke gå om, fordi vi ikke kan lide resultatet. Det bliver nødt til at være mere håndfast end det.

Hos oppositionspartiet Venstre har medieordfører Britt Bager undret sig over de point, der er blevet givet i forbindelse med udvælgelsen, men hun siger samtidig, at det er vigtigt at respektere det uafhængige organ.

- Inden Venstre går mere ind i det, så skal vi have uddybet et par ting fra ministeren, siger hun til TV 2.

- Jeg vil ikke sige, at jeg er enig med Jens Rohde, før jeg har fået belyst, hvad der er sket i forhold til kravet om at være landsdækkende og vurderingen af økonomien.