Samfund

Stjerneinstruktører med hård kritik af Marvel-film

Martin Scorsese og Francis Ford Coppola går til angreb på filmene med verdens højeste indtjening.

Nogle af tidens mest sete film bliver haglet ned af nogle af historiens største instruktører.

Selvom superheltene for rullende kamera gentagende gange har reddet kloden fra rumvæsner og det, der er værre, mens millioner af seere lykkeligt har fulgt med, mener Martin Scorsese og Francis Ford Coppola ikke, at Marvels satsninger på det store lærred kan betegnes som film.

- Det er ikke film. Ærligt talt vil jeg mene, uanset hvor velproducerede de er, og selvom skuespillerne gør deres bedste omstændighederne givet, at de nærmere er forlystelsesparker. Det er ikke film, hvor man oplever ét menneske portrættere følelser og psykologisk udvikling til et andet menneske, udtalte Martin Scorsese, der har instrueret film som ’Taxi Driver’ og ’Goodfellas’.

Hans pendant i gangstergenren, Francis Ford Coppola, manden bag Godfather trilogien, går endnu hårdere til værks.

Ifølge ham var Scorsese gavmild, for ikke alene er det forkert at betegne det som film – Coppola mener, det er langt værre.

- Jeg ved ikke, hvad nogen får ud af at se den samme film igen og igen. Martin var blot venlig, da han sagde, det ikke er film. For han kaldte ikke filmene afskyelige, men det gør jeg.

Disney-direktør kalder kritikken for respektløs

En af de mest prominente figurer til at gå i kødet på Scorsese og Coppola er naturligvis direktøren for Disney, Bob Iger, som er koncernen bag Marvel.

- De er respektløse. Hvis de vil bitche over vores film, er de i deres gode ret til det, siger Iger.

'Avengers: Endgame' filmen, der er den seneste i rækken af superheltefilm, fik stor ros af anmelderne både herhjemme og i udlandet.

Og Bob Iger anklager også kritikkerne for ikke at slå øjnene op for, hvordan publikum oplever filmene, da det ifølge Iger taler for sig selv.

Han bakkes op af en række instruktører, herunder James Gunn, der har instrueret flere superheltefilm som den populære ’Guardians of the Galaxy’, og som skal producere efterfølgeren til den mindre populære ’Suicide Squad’.

- Mange af vores bedstefædre mente, at alle gangsterfilm var det samme, og de kaldte dem ofte afskyelige, sagde han med direkte reference til de to kritikeres lange regi som kongerne af gangsterfilmgenren.

Bob Iger kritiserer også Scorsese og Coppolas valg af ordet afskyelig, som han mener, er noget man betegner en massemorder for og ikke en film om superhelte.

- De er totalt respektløse overfor alle dem, som arbejder på de her film, siger han, og spørger efterfølgende, om Scorsese og Coppola tror, at deres arbejde er mere værd, end instruktørerne bag superheltefilms arbejde er.

De seneste to ’Avengers’ film tjente på verdensplan hver især over to milliarder dollars, hvilket svarer til over 13 milliarder danske kroner.