Rubjerg Knude Fyr kom helt i mål - men skal flyttes igen om 40 år
Rubjerg Knude Fyr blev flyttet for at sikre det mod at falde i havet.
Klokken havde ikke meget mere end passeret ni, da meldingen lød:
Rubjerg Knude Fyr var nu løftet ganske få millimeter fra jordens overfalde. Første skridt på den 70 meter lange rejse, der lå foran det. En rejse, der var annonceret til at vare ti nervepirrende timer.
Men selvom det var svært at se med det blotte øje, da fyret begyndte at rykke på sig, var det alligevel med mere fart end forventet.
Flytningen var sat til at vare 10 timer, men allerede efter omtrent fem kunne Danmark ånde lettet op til synet af et komplet Rubjerg Knude Fyr - nu på ny placering.
Fem millioner i finansloven
Vejen til flytningen blev lagt i 2018. Ikke fysisk, men politisk.
Her blev der afsat fem millioner kroner i finansloven til at flytte fyret, men det var lettere sagt end gjort.
I over to år har den lokale murermester Kjeld Pedersen fra kystbyen Lønstrup tygget på, hvordan det skulle lykkes ham at flytte det ikoniske fyr længere væk fra kystlinjen.
Løsningen blev at forstærke fyrets fundament med både jern og beton, for at sikre, at det kunne holde til at blive trukket frem til dets nye beliggenhed ved hjælp af donkrafte og hydraulik langs et udgravet spor.
Kulminationen
Det viste sig, at murermesterens måde at gribe opgaven an, var den helt rigtige.
Allerede klokken 14.35 stod Rubjerg Knude Fyr atter på fast grund, og klapsalverne omfavnede straks fyret til stor glæde for borgmesteren i Hjørring Kommune, Arne Boelt (S).
- Jeg har været meget tryg, fordi den lokale murermester har haft godt styr på det. Men det er klart, at jeg bliver lettet, når jeg ser, det står der. Det er jo vigtigt for Nordjylland, ja, faktisk for hele Danmark, vil jeg sige, siger han.
Sikres kun i 40 år
Fyret har dog ikke nået dets endestation. Hver gang Vesterhavet rusker, bliver Rubjerg Knude nemlig mindre, så det forventes kun, at fyret kan blive stående på den nye placering de næste 40 år, før det igen vil være truet af kystlinjen.
Ifølge Per Sørensen, kystteknisk chef, blev fyret ikke flyttet længere end de 70 meter væk fra kysten, fordi havudsigten er en "del af fyrets dna".
- Det er jo fantastisk at kunne stå deroppe og se vandet. Den oplevelse vil man gerne bibeholde, siger han til TV 2.
Trækker turister til
Udsigten til, at fyret skal flyttes igen engang, har fået murermester Kjeld Pedersen og to hjælpere til at skrive deres navne på det forstærkede fundament, så dem, der skal flytte fyret næste gang, vil blive mindet om, hvem der klarede øvelsen først.
Også borgmesteren har gjort sig tanker om dagen, hvor Rubjerg Knude Fyr skal flyttes igen. Fyrets usikre placering tæt på havet trækker nemlig turister til.
- Det skal jo hypes engang mere, så vi kan gøre det her igen, siger Arne Boelt (S), som er overbevist om, at det er penge godt givet ud for den danske stat.