Samfund

Flytningen af Rubjerg Knude Fyr trækker overskrifter i udlandet

Blandt andre irske, australske og tyske medier fulgte med i den fem timer lange rejse.

Da Rubjerg Knude Fyr i dag blev flyttet for at redde det fra at styrte i havet, var pressen talrigt tilstede.

TV 2s reporter på stedet fortalte, at de stod omtrent 100 pressefolk stimlet sammen for at få de bedste billeder. Og i pressepoolen stod ikke kun danske journalister og fotografer.

Danmarkshistoriens første flytning af et fyr trak nemlig overskrifter i både ind- og udland.

Trækker overskrifter

På den britiske avis The Guardians hjemmeside kan man læse en udførlig beskrivelse af, hvordan flytningen fandt sted og hvorfor, mens BBC har delt dronebilleder fra den nordjyske plet på landkortet med teksten:

- Hvordan flytter man et 120 år gammelt fyrtårn fra A til B?

Irske RTE sendte live fra begivenheden på Facebook, hvor en af deres læsere dog kommenterede, at det var "som at se maling tørre," mens andre skrev, at de fulgte med fra både Italien og Australien.

Også det australske medie The Newcastle Herald og tyske Spiegel har delt historien.

Denmark moving lighthouse threatened by coastal erosion

One of Denmark’s major tourist attractions, the Rubjerg Knude Fyr lighthouse, is relocating because of coastal erosion and shifting sands. The lighthouse is only a few metres from the edge of a slope above the water. | Read more: https://bit.ly/33RV71e

Posted by RTÉ News on Tuesday, October 22, 2019

Trækker turister til

Flytningen har været flere år undervejs, men selvom fyret nu har nået målet, er det kun midlertidigt.

Hver gang Vesterhavet rusker, bliver Rubjerg Knude nemlig mindre, så det forventes kun, at fyret kan blive stående på den nye placering de næste 40 år, før det igen vil være truet af kystlinjen.

Grunden til, at fyret ikke blev flyttet længere ind på fastlandet i samme ombæring, er dels, at havudsigten er en del af fyrets dna. Noget andet er ifølge Hjørring Kommunes borgmester, Arne Boelt (S), at fyrets usikre placering tæt på havet trækker turister til.

- Det skal jo hypes engang mere, så vi kan gøre det her igen, siger Arne Boelt (S), som er overbevist om, at det er penge godt givet ud for den danske stat.