Kartoffelhøsten er på kanten af katastrofe

16x9
Efterårsferien blev også kaldt kartoffelferien i gamle dage, fordi høsten kulminerede. I år ser det ud til, at megen regn kan gribe forstyrrende ind, så det bliver sværere end for Anders Mogensen her i 2010. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

I samarbejde med TV Syd

Voldsomme mængder nedbør gør det svært at få kartoflerne op af den våde jord. Allerede i oktober passerer Danmark den normale nedbør for et år.

Vådt er godt, når kartoflerne skal vokse. Men når de skal op af jorden, kan voldsom efterårsregn være lidt af en katastrofe.

Efteråret 2019 har været meget vådt. Normalt falder der 76 millimeter i hele oktober, og allerede nu er vi nået op over det normale for hele måneden.

Det fortsætter i weekenden, hvor der ventes at falde mellem 10 og 25 millimeter regn. Sker det, passerer Danmark allerede i oktober de 712 millimeter regn, der falder på et normalt år i Danmark. Der er hidtil målt 696 millimeter i 2019.

Det er triste udsigter for kartoffelavlerne.

- Det kan meget let ende i en katastrofe for os, fordi vi er kun cirka halvvejs med optagningen, siger Klavs Nissen, landmand fra Løgumkloster, til TV Syd.

Ifølge Klavs Nissen har 2019 budt på det værste vejr i de seneste 10 år. Det kan blive en bekostelig affære, når man lever af at levere kartofler til de danske middagsborde.

- De andre gange, det har været vådt, har vi været længere fremme med høsten, forklarer han.

Kartofler i kapløb med tiden

Det betyder, at der ligger flere kartofler i den våde og tunge jord. Og den ventede nedbør gør det til et kapløb med tiden om at få dem op.

- Vi kan kun håbe på, at vi får noget tørvejr, og at vandet synker igen, så vi kan nå at tage de sidste kartofler op, inden de går i forrådnelse, siger Klavs Nissen, der fortæller, at det koster cirka 20.000 kroner at avle en hektar kartofler.

Heller ikke på kartoffelmelsfabrikken i Toftlund er der optimisme at spore. Peter Petersen, der er formand for Andelskartoffelmelsfabrikken Sønderjylland, frygter for, om man kan få kartofler nok til produktionen.

- Det ser rigtig skidt ud derude. Vi kan godt risikere at få 15-20 procent for lidt kartofler. Vi ved det ikke hundrede procent endnu, men det ser rigtig dårligt ud, siger han.

De danske forbrugere kommer ikke umiddelbart til at mærke kartoffelkrisen, men det gør de udenlandske kunder.

- Vi eksporterer 95 procent af vores produkter, så den danske forbruger vil ikke kunne mærke den dårlige høst. Men vores kunder ude i verden vil kunne mærke det, siger han.

De to måneder i indeværende år, der har leveret mest regn, er marts med 106,5 milimeter nedbør og september, der blev den mest regnfulde måned siden 2015.