Samfund

Hver fjerde danske mand har været deres nuværende partner utro: - Jeg var bogstaveligt talt ved at dø af sorgen

Et stort antal danskere har haft utroskab tæt inde på livet. Det udløser ofte en voldsom sorg, fortæller ekspert. Så hvorfor taler vi ikke om det?

Hanne og Lars Ladegaard havde været gift i 20 år, da Lars som så mange gange før ringede til sin kone.

Men denne gang var det et lommeopkald, og i den anden ende kunne Hanne Ladegaard høre, at hendes mand var sammen med en anden kvinde.

- Jeg var ikke i tvivl. Jeg vidste med det samme: "Nå, så er det i dag, jeg skal have at vide, at min mand er utro", fortæller Hanne Ladegaard om den tirsdag eftermiddag, hendes liv tog en uventet drejning.

Jeg har også adskillige gange oplevet mennesker, som har været nødt til at blive indlagt

Maj Wismann, sexolog og parterapeut, særligt med fokus på utroskab

Hver fjerde mand har været utro

Hanne og Lars Ladegaard er langtfra de eneste danskere, hvis parforhold har været udfordret af utroskab.

23 procent af danske mænd svarer, at de har været deres nuværende partner utro mindst én gang, mens tallet for kvinder er på 14 procent.

Det viser den store befolkningsundersøgelse, Projekt SEXUS, som over 62.000 danskere har deltaget i.

- For mig at se er tallene faktisk vældig store, både for mænd og kvinder. Der er en stor utroskabsforekomst i landet, fortæller Morten Frisch, der er overlæge og projektleder på Statens Seruminstitut og en af forskerne bag undersøgelsen.

Ved vi noget om, hvorfor mænd er mere utro end kvinder?

- Nej, men jeg ser det som en brik i forståelsen af den helt underliggende kønsmæssige forskel, vi ser på mange parametre i undersøgelsen. Både i betydningen af at have et godt sexliv, og så det forhold, at mænd i mindre grad end kvinder føler, at de har et godt sexliv, siger Morten Frisch, der er projektleder på Projekt SEXUS, et samarbejde mellem Statens Serum Institut og Aalborg Universitet.

Fakta om Projekt SEXUS

  • 200.000 danskere blev inviteret til undersøgelsen via deres e-Boks i 2017. 
  • En tredjedel valgte at deltage i undersøgelsen. Dermed har flere end 62.000 15-89-årige danskere svaret. 
  • Projekt SEXUS er et samarbejde mellem Statens Serum Institut og Sexologisk Forskningscenter på Aalborg Universitet. 
  • Rapporten er et øjebliksbillede, men forskerne håber, at de kan gentage undersøgelsen med nogle års mellemrum, så den på længere sigt kan bruges til at sige noget om udviklingen i vores seksualliv. 
  • Over 70 procent af deltagerne har tilkendegivet, at de formentlig gerne vil deltage igen. 

Kan føre til sygemelding

Sexolog og parterapeut Maj Wismann har specialiseret sig i at rådgive par efter utroskab. Hun oplever, at utroskab kan være forbundet med store omkostninger for begge parter.

- For nogle får det her simpelthen så voldsomme konsekvenser, at vi er ude i en sygemelding. Og jeg har også adskillige gange oplevet mennesker, som har været nødt til at blive indlagt, siger Maj Wismann.

For Hanne Ladegaard var perioden, efter at hun blev bekendt med sin mands utroskab, da også nærmest ubærlig.

- Jeg var bogstaveligt talt lige ved at dø af sorgen. Jeg anede ikke, man kunne blive så ked af det. Det havde jeg heldigvis ingen forestilling om. Jeg var ved at gå til, al livsglød var væk, jeg havde ingen ansigtsmimik, og jeg havde faktisk svært ved at trække vejret, fortæller Hanne Ladegaard.

Svært at opsøge hjælp

I dag arbejder hun og Lars Ladegaard med en tidsalder derhjemme, der hedder før og efter utroskaben.

De valgte nemlig, efter længere betænkningstid, at blive sammen. Men det var ikke en kamp, de kæmpede alene. Parret valgte at søge professionel hjælp.

- Vi havde ikke klaret den uden hjælp. Vi har både brugt en terapeut, og jeg har gået i en mandegruppe, siger Lars Ladegaard.

Selvom de i dag godt kan se, at hjælp udefra var nødvendig, så skulle der dengang en del betænkningstid til.

- Der er enormt meget skam forbundet med det. Man gemmer sig væk og prøver på at hutle sig igennem selv. Men det er et kæmpe chok og en stor sorg for mange, der oplever det, så det er ufattelig svært at bære på helt alene, siger Hanne Ladegaard.

Stort tabu, særligt for dem, der bliver sammen

Det er ifølge Maj Wismann slet ikke usædvanligt, at par bearbejder en eventuel sorg efter utroskab alene.

- Det at komme videre sammen som par er enormt tabubelagt. Hovedparten af dem, jeg arbejder med, fortæller det ikke til andre, siger hun.

Hvorfor tror du, det er sådan?

- Udover at skulle forholde sig til egen smerte i den situation, skal de så pludselig forholde sig til, at nogen i deres omgangskreds, måske endda familie, slår hånden af dem og stiller spørgsmålstegn ved, hvorfor de vælger at blive sammen, hvordan de dog kan tilgive sådan noget, og det er faktisk det sidste, man har brug for, siger Maj Wismann.

Maj Wismann har som parterapeut arbejdet med mange par, der vælger at blive sammen efter utroskab. Video: Kristina Hohlmann

Langt størstedelen af danskerne, nemlig 80 procent, svarer i Projekt SEXUS, at de kun "i ringe grad" eller "slet ikke" synes, det er moralsk i orden, at nogle mennesker er deres ægtefælle eller faste partner utro.

Og ifølge Maj Wismann er der i det hele taget en meget voldsom retorik forbundet med det at være utro i Danmark. Særligt omkring den, der har været utro, fordi det udløser så stor en smerte.

Og det er en af årsagerne til, at par, der vælger at blive sammen efter utroskab, også vælger at isolere sig, mener hun.

- Hvis man oplevede andre smerter i sit liv, såsom voldsom sygdom eller dødsfald, så ville man jo række hånden ud til sine nærmeste for støtte, men det kan man ikke altid her. Så det opleves meget, meget isoleret og ensomt, siger Maj Wismann, der er klinisk sexolog og parterapeut.

Har danskerne svaret ærligt?

  • Deltagerne har svaret på spørgsmål via et elektronisk spørgeskema. 
  • Da det er selvrapporterede data, kan man ikke garantere, at de har været oprigtige i deres svar. 
  • For at kvalificere data har forskerne dog spurgt deltagerne ind til, hvor ærlige de har været i deres svar. 
  • De allerfleste (ca. 99%) fortalte til slut i spørgeskemaet, at de havde svaret ”helt ærligt” eller ”ærligt på de fleste spørgsmål”.
  • Forskerne valgte at ekskludere de få, der ikke havde svaret ”helt ærligt” eller ”ærligt på de fleste spørgsmål”. 

Kilde: Projekt SEXUS

Hjælper nu andre

Efter Hanne og Lars Ladegaard stod frem med deres historie i 2015, er de blevet kontaktet af flere par, der har efterspurgt hjælp.

- Fordi vi har stået frem, så føler folk også, at de kan snakke med os om ting, de ikke kan snakke med andre om. Og det har været en belønning for at stå frem, at vi har kunnet hjælpe andre, siger Lars Ladegaard, der til dagligt arbejder som it-ingeniør.

De har valgt at åbne deres hjem for flere af parrene, som de inviterer på aftensmad og en snak om det at komme videre efter utroskab.

- Lars og jeg har et godt ægteskab i dag, fyldt med kærlighed, tillid og respekt. Og vi vil gerne vise andre, at det faktisk er muligt at komme igennem det sammen. Vi ved, vi har hjulpet nogen, siger Hanne Ladegaard.

Et ordsprog, familien Ladegaard har det ambivalent med i dag, er: "Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget". De er nemlig enige om, at de helst havde været utroskaben foruden, også selvom det altså var det, der blev drivkraften til at udvikle deres parforhold.