Samfund

Fanget på video – stoffer sælges ved højlys dag på Sjælland

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Salget foregår på offentlige steder, og pusherne har almindelige åbningstider og udbringning.

I flere sjællandske byer sælges store mængder stoffer ved højlys dag. På helt offentlige steder.

Efter fire måneders overvågning af en offentlig parkeringsplads i Vordingborg, kunne TV 2 Øst torsdag afsløre, at unge mennesker helt åbenlyst både køber og sælger narkotika på daglig basis.

Parkeringspladsen grænser op til Vordingborg Gymnasium og 23 ungdomsboliger.

Efterfølgende har TV 2 Øst modtaget en række tip fra læsere, der også har oplevet lignende i andre sjællandske byer, og både Politiet og misbrugskonsulenter bekræfter billedet.

Rockere og bander

TV2 ØST har vist videomaterialet fra Vordingborg til Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, der efterforsker sagen. Ifølge politiet er de mange narkohandler et problem på hele sjælland.

- Ud for vores efterforskning er vi ret overbeviste om, at de sælger på vegne af rocker- og bandemiljøet, siger politiinspektør Kim Kliver.

Videomaterialet fra Vordingborg er også blevet forelagt SSP-koordinator i Vordingborg Kommune Morten Brandt, som for første gang hører om narkohandlerne.

- Det er hardcore kriminalitet og meget alvorligt, og ud fra billederne synes jeg umiddelbart at kunne vurdere, at det er en bred skare af befolkningen, der kommer der, siger Morten Brandt.

- Vi har dog ikke indtryk af, at det er værre end i andre byer. Det er der ikke noget, der tyder på.

Se et uddrag af videoerne her:

I fire måneder overvågede TV 2 Øst narkohandler på en offentlig parkeringsplads i Vordingborg. Mange af handlerne foregik helt åbenlyst og ved højlys dag. Video: TV 2 Danmark

Pushere har åbningstider som Dagli’ Brugsen

Misbrugskonsulent i Næstved Kommune Søren Olsen er ikke overrasket over TV2 ØST's afsløring. For stofferne florerer rundt, og de skal sælges - ikke kun i Vordingborg, men i mange andre byger.

- Det er jo ikke sådan, at en borger tager fra Korsør til Vordingborg for at købe et stof. Sådan er det ikke. Det er bestemt udbredt, siger Søren Olsen.

- Vi ved, at der er flere spotsteder i Næstved, hvor det er muligt at købe narko. Det er hurtigt og nemt, og det er sågar sådan, at nogle af pusherne har åbne- og lukketider som en Dagli' Brugs, hvor det koster 100 kroner mere, hvis det skal leveres ud.

Straf hjælper ikke

Ifølge misbrugskonsulenten bliver stofferne mere tilgængelige og nemmere at få fat i, og de unge bliver mere grænseløse.

Søren Olsen fortæller, at de i Rådgivningen for Stofmisbrugere, et behandlingstilbud for unge over 18, i øjeblikket har 203 indskrevet, hvoraf størstedelen er 18-20 år, der begyndte at tage stoffer, da de var 13-16 år.

- De unge, vi møder, har ondt i sjælen, er sårbare og slås med ensomhed. De skal spottes tidligere, helt ned til sundhedsplejerskerne, og mor og far skal lære om det her. Det er også en samfundskulturel ting, og straf hjælper ikke noget, siger han.

Støjberg: - politiet skal have flere ressourcer

Ifølge Venstres retsordfører Inger Støjberg (V), er det åbenlyse salg er sørgelig tendens.

- Det er utrolig sørgeligt, at se så mange unge mennesker, der køber narko. Når det er sagt, er der ingen tvivl om, at politiet skal have nogle flere ressourcer, siger hun.

Regeringen har af flere omgange afsat flere ressourcer til politiet.

Blandt andet blev en milliard ekstra øremærket til Politiet på finansloven for to uger siden, og med en ny ’sikkerhedspakke’ vil regeringen give Politiet videre beføjelser til at bruge videoovervågning i efterforskningsarbejde.